Hansel and Grettel

Az emberek mindenféle kulináris csalásnak bedőlnek, még a spagettifának is. Egy tréfa ugyanis végül valósággá vált, hála annak, hogy igény lett volna rá.


Jancsi és Juliska igazi története

Tudtad, hogy Jancsi és Juliska története valós? Valószínűleg nem, ugyanis természetesen nem az. De Hans Traxler német humorista 1963-ban jó néhány embert átvert egy hamis régészeti ásatással, amelyről azt állította, hogy előkerült a mézeskalács receptje, valamint egy 17. századi Németországban boszorkánysággal tévesen megvádolt nő elégetett csontjai. Ez a mese elég meggyőző volt ahhoz, hogy amikor kiderült az igazság, csalásért beperelték.

Thomas Edison és a levegőből ételt készítő gép

Thomas Edisont, az ellentmondásos, de okos csodagyereket elég nagyra becsülték a maga korában ahhoz, hogy egy hamis találmányáról szóló beszámoló valóban teret nyerjen. 1878. április 1-jén egy New York-i újság leírta, hogy Edison olyan gépet alkotott, amely képes a földet, a levegőt és a fényt narancsokká és káposztává változtatni, amelyek soha nem érezték a szelet és az esőt, valamint sertéshússá és foglyokká, amelyek soha nem éltek.

A világ más újságjai is leközölték a történetet, olyannyira, hogy a meglepett Edison valódi leveleket kapott, amelyekben a csodálatos gépről érdeklődtek. Később maga az újság is kinyomtatott egy cikket, amelyben leleplezte a csalást, és sajnálkozott az elhamarkodott olvasás óvatlan amerikai szokása miatt.

A spagetti valódi eredete

1957. április 1-jén a BBC egyik televíziós műsora külön epizódot sugárzott a dél-svájci spagettifákról, amelyben egy családot mutattak be, amint boldogan szedik a tésztát. Meglepő módon kifejezetten sokan bedőltek az átverésnek. A BBC irodája másnap több száz hívást kapott arról, hogy hol lehet spagettifákat beszerezni. Ez gyakran szerepel minden idők legjobb átveréseinek listáján. Több tényező is eléggé szórakoztatóvá tette: a spagettifák viszonylagos ritkasága Nagy-Britanniában abban az időben, Richard Dimbleby műsorvezető szilvás hangja, valamint a helyszíni felvételek Svájcban és egy hertfordshire-i tésztagyárban is.

A titkos összetevő

Egy 2012-es áprilisi tréfa a felelős azért, hogy létezik egy bika heréből készült sör. Az amerikai Nyugaton régóta viccnek vagy eufemizmusnak számít, hogy a sült bikaheréket Rocky Mountain osztrigának nevezik. Így amikor a coloradói Denverben működő Wynkoop sörfőzde 2012-ben bejelentette, hogy sört készít a golyókból, jót nevettek rajta. De mindössze hat hónapnyi növekvő érdeklődés és kíváncsiság kellett ahhoz, hogy a Wynkoop sörfőzői felemeljék a kezüket, és a viccből valósággá váljon. A viszkózus szájízzel jellemzett Rocky Mountain Oyster Stout ma már hordónként hat golyóval készül. Elég népszerűnek bizonyult ahhoz, hogy a sörfőzde nemrég egy vegán verziót dobott össze, amelyben a gesztenyechipset cserélték ki a herékre.

(Forrás: AtlasObscura)


A figyelmetekbe ajánljuk