Baconos spárgatekercs
Hozzávalók:
- 24 db kb. ujjnyi vastag spárga
- 8 vékony bacon
- 30 vaj
Elkészítése:
A spárgát gondosan megtisztítjuk, megmossuk és megfőzzük, majd tiszta konyharuhára terítjük és hagyjuk úgy, amíg kihűl. Hármasával összefogjuk, egy-egy szalonnába göngyöljük, egy nagyobb tepsibe egymás mellé rakosgatjuk, a tetejét pedig olvasztott vajjal megkenjük és előmelegített sütőben (180 fokon) addig sütjük, amíg bacon meg nem pirul.
Sonkás zöldborsó
Hozzávalók:
- 600 g tisztított zöldborsó
- 70 g gépsonka
- 30 g vaj
- 2 ek olaj
- 1 hagyma
- 1 babérlevél
- fél húsleves kocka
- fél dl száraz fehérbor
- só és petrezselyem ízlés szerint
A vékony karikára vágott hagymát, a vaj és a olaj keverékén üvegesre pirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a borsót, a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, hozzáöntjük a bort és fedél alatt, lassú tűzön pároljuk. Amennyiben a borsó megpuhul (nagyjából 10 perc), hozzákeverjük az apró kockákra vágott sonkát és a kevés, forró vízben feloldott húsleves kockát. Újra lefedjük és készre pároljuk. Ha kész, egy kis petrezselymet szórunk a tetejére. Halakhoz, húsételekhez tökéletes.
Paradicsomos zöldbab
Hozzávalók:
- 400 g zöldbab
- 400 g paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 4 zsályalevél
- olaj, só, bors, petrezselyem
Elkészítése:
A megmosott paradicsomot forró víz segítségével meghámozzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, majd kisebb darabokra felkockázzuk. Kevés olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a zsályát, rádobjuk a babot és paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük és egy kis kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. A párolás vége felé csak rázogassuk, ne törjük össze a babot.
Forrás: 99 Körítés és 33 Főzelék