woman with silver and yellow hoop earrings

A fogorvosok verik a vészharangot a szájhigiéniánk miatt a járvány miatt. Na de mitől lettek váratlanul sokkal rosszabbak azok a fogak?


Az Amerikai Fogorvosok Szövetségének szeptemberi felmérése alapján az amerikaiak fogai egészen ijesztő mértékűt romlottak a járvány kezdete óta. Úgyhogy a fogorvosok el is kezdték verni a vészharangot. A Mel Magazine fogorvosokat kérdezett, hogy mi lehet az oka mindezeknek, a válaszok alapján pedig hasonló lehet a helyzet itt, Magyarországon is. Ugyanis nagyrészt ugyanazok a dolgok felelősek érte, amiken mi is keresztül mentünk.

Egyrészt az elmúlt időszakban alaposan elhanyagoltuk a fogorvosunkat valószínűleg, aminek több oka is lehetett. Az egyik nyilvánvaló ok, hogy sokan elveszítették az állásukat a járvány alatt, a fogászati eljárások pedig igencsak költségesek ugye. Emellett vírusvédelemből az elmúlt időkben amikor éppen nyitva voltak a fogászatok, kénytelenek voltak minél kevesebb pácienst fogadni. De páciens oldalról is sokan próbálták elkerülni a fertőződést azzal, hogy nem vettek igénybe szolgáltatásaikat.

Másrészt alapvetően a fogmosást is igencsak elhanyagoltuk. Emlékezhetünk a karantén azon napjaira, amikor egész nap az ágyból se tudtunk mozdulni, vagy csak nem volt energiánk fogat mosni. Szülők, akik több időt voltak kénytelenek gyerekeikre vigyázni, vélhetőleg szintén sokkal fáradtabbak voltak nap végén, aminek sokak szájjának higiéniája szenvedhette meg a dolgot. Emellett pedig mivel legtöbben home office-ban kezdtek dolgozni, elmaradhatott a szokásos reggeli, munkába indulós rutin is.

De persze a home office, illetve az egész napos otthonülés a nassolások számát is növelhette, vagyis több cukorral küzdhettek meg rágószerveink. Emellett pedig ne feledkezzünk meg mindannak a stresszéről sem, amin keresztül mentünk. A fogorvosok tapasztalatai alapján az elmúlt időszak nyomot hagyott az álkapcsunkon is, amit többször szorítottunk össze, mint korábban.

Na de mit tehetünk, hogy a folyamatok visszafordíthatóak legyenek? Ahogy az egyik megszólaltatott fogorvos elmondja,

a napi kétszeri fogmosás továbbra is a legjobb módja a fogorvos elkerülésének, lehetőleg elektromos fogkefével és fluorid alapú fogkrémmel, továbbá szájvízzel.


A figyelmetekbe ajánljuk