anelka a juventus mezében
Ezek a játékosok egészen kalandos utat jártak be, ami a klubváltásaikat illeti. Némelyikük karrierje leginkább egy szabálytalan hullámzásra emlékeztet.Paulinho

A középpályásnak már a karrierje is szokatlanul indult. Bár Braziliában született, ifiként egyik felnőtt csapatba se tudott betörni, úgyhogy elment Litvániába. Első hivatalos felnőtt meccsét az FC Vilnius színeiben játszotta, onnan pedig felfigyelt rá a lengyel LKS Lodz, végül pedig hazatért Európából nevelőegyesületéhez, beküzdve magát a Pao de Acucar kezdőjébe. Innentől aztán szokványosabb utat vett a pályája: csatlakozott a Corinthiashoz, onnan pedig újra Európába igazolt sok pénzért a Tottenhamhez.

Utóbbi nem igazán vált be, úgyhogy következő útja viszont Kínába vezette a Guangzhou Evergrande egyesületéhez. Aztán a dolgok furcsa alakulása következtében bepróbálkozott vele a Barcelona egy hirtelen, jónak bizonyuló ötlet révén. Jól szerepelt a spanyol élklubnál, akár másik élcsapathoz is mehetett volna, helyette ő visszatért az Evergrandéhoz Ázsiába, ahol azóta is játszik a még mindig csak 32 éves játékos.

Hulk

A brazil támadó mintafigurája az örök ígéret típusú játékosoknak. A Vitoriánál kezdte karrierjét hazájában, onnan viszont egyenesen Japánba igazolt Kawasaki Frontalehoz, majd a Consadole Sapporohoz és a Tokyo Verdy-hez. Az ázsiai országban annyira jól játszott és olyan sok potenciált mutatott, hogy a Porto megfigyelői révén kiszúrta a srácot és a portugál élcsapat lecsapott végül rá. Ott pedig csak egyre jobbnak és jobbnak bizonyult, folyamatosak voltak a pletykák, hogy valamelyik elitklub le fogja igazolni, de valószínűleg sokalta az árát a legtöbb.

Ellentétben a Zenittel, az orosz klub ugyanis kifizette érte a magas összeget, a csatár pedig kiválóan is keresett ott. Az évek során több nagy klubnál is felmerült a neve, de végül inkább Kínába, a Shanghai SIPG-hez igazolt álomgázsiért. A jelenleg 34 éves és 48-szoros brazil válogatott Hulk eddig még sose játszott az öt nagy bajnokság valamelyikében, pedig ez évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. Valószínűleg soha nem is valósult már meg.

Martin Braithwaite

Mindenki megdöbbent, amikor a Barcelona jelenlegi 9-ese a spanyol élklubhoz igazolt. Elvégre az addigi karrierjét tekintve senki nem láthatta jönni, hogy egyáltalán csak szóba kerül a dán csatár neve ekkora kaliberű csapatokkal. Karrierje természetesen Dániában indult, aztán az Ejsberget a francia Toulouse követte. Négy jó év után aztán a Middlesborough-hoz került Angliába, onnan viszont kölcsönbe visszakerült Franciaországba a Bordeaux-hoz, majd Spanyolországba a Leganes-hez.

A La Liga csapatnál nyújtott teljesítménye nehezen nevezhető kiemelkedőnek, bár igazán rossznak sem. Leginkább közepesnek. Összesen 43 meccset játszott a kiscsapatnál, ez idő alatt 10 gólt lőtt csak csatárként, ami ugyan átlagban azt jelenti, hogy minden negyedik meccsén betalált, de ezek nem azok a számok, ami miatt 29 évesen az ember a világ egyik legnagyobb klubjához kerül. Ennek ellenére a legutóbbi téli átigazolási szezonban lecsapott rá a Barcelona és az új edző is számít rá abból kiindulva, hogy a nyáron nem adtak túl rajta. Ott bár jól indult a karrierje egy góllal, második gólját azóta is keresi.

Dani Olmo

Dani Olmo még csak a 22-t töltötte idén tavasszal, de már kalandos karrier áll mögötte. Az Espanyolnál kezdett el ifiként játszani, aztán felfigyelt rá a Barcelona, úgyhogy lecsapta városi riválisának kezéről a fiatal spanyol tehetséget. Ahogy sok más saját nevelésű játékosa a Barcelonának az utóbbi években, Olmo is úgy érezte, hogy sose fog kellő bizonyítási lehetőséget kapni a katalán egyesületnél, úgyhogy a váltás mellett döntött 16 évesen.

Ahova távozott, az viszont egészen furcsa választás. A horvát bajnokságba igazolt ugyanis a Dinamo Zagrebbe, ahol 18 éves koráig a második csapatban kapott lehetőséget, végül aztán három igen erős szezont játszott az első csapatban. Szerencséjére felfigyelt rá a kiváló megfigyelőcsapattal dolgozó, alapvetően olcsó tehetségekre utazó RB Leipzig, ahol most is játszik. Hosszú távon kifizetődött a fura kitérő Spanyolországból Horvátországba, hisz 21 éves korára már 80 profi felnőtt mérkőzés volt a lábában, jelenleg pedig már 5 spanyol válogatottsággal is büszkélkedhet, továbbá Európa egyik legnagyobb fiatal tehetségeként van számon tartva..

Nicolas Anelka

Amióta a játékosok szabadon klubot válthatnak, azóta sok világvándort kitermelt a sportág, de kevésnek volt annyira fura pályaíve, mint a 69-szeres francia válogatott Európa bajnoknak, Anelkának. Karrierjét hazájában, a Paris Saint-Germainban kezdte, de nem tudott megragadni a kezdőben. Ennek ellenére felfigyelt rá az Arsenal, ahol második teljes szezonja igen erősre sikerült, 46 meccsen 19 gólt szerzett. Lecsapott emiatt rá a Real Madrid, de egy szezon után már újra a PSG-ben találta magát. Végül egy sikeres liverpooli kölcsön után sztárigazolásként a Mansour sejk előtti Manchester City-hez igazolt, amolyan előfutáraként annak, ami aztán történt az angol klubbal.

Innen viszont kisebb lejtmenetet vett a karrierje, először a török Fenerbache, majd az angol kiscsapat Bolton következett. Aztán újra egy élcsapat, a Chelsea. A londoni csapatnál lehúzott sikeres 5 szezonja után látszólag elment a kínai Shanghai Shenhuához sok pénzért levezetni. Váratlan fordulattal viszont ismét európai nagycsapathoz került, a csatárgondokkal küszködő Juventus ugyanis tett vele egy próbát, utána pedig a West Brom is. Végül Indiában, a Mumbai City FC-nél vonult vissza.

(A cikk a Squawka gyűjtése nyomán készült.)

A figyelmetekbe ajánljuk