person holding silver iphone 6

A cég teljes hozzáférést kínált kutatóknak az adatokhoz, hogy a platformon terjedő hamis információkat kutathassák. Most kiderült, hogy hibás adatokból dolgoztak.


A Facebook pár éve hozzáférést biztosít a posztok interakcióihoz és ezzel kapcsolatos adatokhoz kutatóknak, hogy kutatni tudják a platformon terjedő hamis információk terjedését. Kiderült viszont, hogy évek munkája mehet kárba, ugyanis valójában nem a teljes adatból dolgoztak, akadt némi irányítottság benne.

Mindössze az Egyesült Államokban élő felhasználók felét tudták csak kutatni, derült ki. Ráadásul pont azt a felét, akik interakcióik alapján könnyen besorolhatóak valamelyik politikai oldalhoz vagy párhoz. Márpedig egy ilyen kutatáshoz fontosak azok a felhasználók, akik kevésbé elkötelezettek, hogy mennyire terjednek náluk ezek a téves infók.

Mindezt Fabio Giglietto professzor fedezte ezt fel nemrég, miután a Facebook kiadta az augusztusi tartalmi beszámolóját a legtöbb interakciót kapó posztokkal. Ezt Giglietto összevetette azokkal az adatokkal, amikhez nekik volt hozzáférésük és igen komoly eltéréseket fedezett fel.

A cég, ami teljes átláthatóságot ígérve indította el ezt a programját, állítja, hogy egy technikai baki miatt alakult így, amit meg fognak javítani. Ugyanakkor a rengeteg adat miatt hetekbe fog ez valószínűleg telni. De ígérik, hogy az Egyesült Államokon kívüli adataik teljesek voltak és pontosak. Ugyanakkor valószínűleg több évnyi kutatási munka ment így pocsékba.

(Forrás: Engadget)


A figyelmetekbe ajánljuk