gray and black cat sketch

Így kerülhetjük el, hogy hamis információkat osszunk meg a háborúról

Még a hírek követésére irányuló jó szándékú kísérletek is a rossz szereplők kampányaiba játszhatnak bele.


Az ukrajnai orosz invázió szerdai, gyors ütemű online lefedettsége azt a mintát követte, amely a közelmúltban világszerte kibontakozott más válságok esetében is megszokottá vált. A fotók, videók és egyéb információk sokkal gyorsabban kerülnek fel és kerülnek újra megosztásra a különböző platformokon, mint ahogy azokat ellenőrizni lehetne. Ennek eredményeképpen a valótlanságokat összekeverik az igazsággal, és felerősítik, még a jó szándékú emberek is. Ez segíthet a rossz szereplőknek abban, hogy ártatlan civileket terrorizáljanak vagy zavaró ideológiákat terjesszenek, valódi károkat okozva. Ez az útmutató azoknak szól, akik szeretnék elkerülni a rossz szereplők segítését.

Felesleges kommentelni téves információt közlő posztok alá, mert csak felerősítjük őket

Először is, ismerd fel, hogy amit online teszel, az számít. Az emberek gyakran azt gondolják, hogy mivel nem befolyásolók, nem politikusok, nem újságírók, nem számít, amit online tesznek. De igenis számít. A kétes információk megosztása még egy szűk baráti és családi körrel is szélesebb körű elterjedéshez vezethet. A félretájékoztatással való interakció azzal a kockázattal jár, hogy felerősíti azt a tartalmat, amelyet megpróbál minimalizálni, mert azt jelzi a platformnak, hogy érdekesnek találja azt. Ahelyett, hogy kapcsolatba lépnél egy olyan poszttal, amelyről tudod, hogy téves, próbáld meg megjelölni azt felülvizsgálatra azon a platformon, ahol láttad.

Lassan a testtel!

Az emberi természet arra késztet, hogy a csoportodban elsőként oszd meg a történetet, és úgy ismerjenek meg, mint aki ezt a dolgot jelentette. És bár ez az impulzus mindennapos veszélyt jelent az újságírók számára, mindenkire vonatkozik, különösen az információ túlterheltség pillanataiban. Ha Ukrajnával kapcsolatos híreket fogyasztasz, és szeretnél valamit tenni, hogy segíts, akkor azt kellene tenned, hogy követed az ukrajnai embereket, akik elmondják a történeteiket arról, hogy mi történik velük.

Ne csak megossz mindent, amit látsz, ami Ukrajnából származik. Csak hiteles fiókokból származó információkat ossz meg. Az újságírók azon dolgoztak, hogy ellenőrizzék azokat a TikTok-videókat, amelyek látszólag orosz katonai mozgásokat mutatnak, és olyanok tweetjeit osztják meg, akik látszólag Ukrajnában vannak és a saját történeteiket dokumentálják. A szakértők még ekkor is fokozott óvatosságra intenek.

Ugyanis a közösségi körünkben levő, alapvetően megbízható fiókok és megoszthatnak velünk téves információt szimplán azért, mert a közösségi médián mindenki gyorsan fogyasztja a tartalmat. Ehelyett inkább lassan a testtel, ha tartalmat osztanál tovább a témában. Óvakodjon az ismeretlen felhasználói fiókoktól. Ellenőrizd a profiljukat. Teljesen újak? Vagy kevés követőjük/ismerősük van? Mit posztoltak néhány héttel vagy hónappal ezelőtt? Győződj meg róla, hogy azok, akiknek mondják magukat. Ha nem vagy benne biztos, nyugodtan ignoráld a posztot.

Válassz olyan feladatot, amit kezelni tudsz!

Ha ezt az útmutatót olvasod, valószínűleg nem vagy híradós vagy az ukrán-orosz kapcsolatok szakértője. Szakértők óva intenek attól, hogy most az interneten talált információk értékelésével és terjesztésével próbálj meg úgy viselkedni, mintha az lennél. Bár mindig jó, ha megpróbálod ellenőrizni a látott információkat, jól gondold meg, hogy valóban megosztasz-e bármilyen új felfedezést vagy elméletet a hálózataiddal.

Az emberek úgy érzik, hogy képesek saját maguk végezni a kutatást az interneten, amit részben a dezinformáció és a rossz információk egyéb formáinak a közösségi médiában való terjedésére irányuló figyelem növekedése is elősegít. És most, hogy úgy gondolják, hogy szereztek bizonyos készségeket, úgy gondolják, hogy ebben a pillanatban meg tudják jól állapítani az ilyesmit. Egyik feltételezés sem feltétlenül igaz. És a rossz szereplők jól dokumentáltan használják ki a saját kutatás ösztönzését, hogy az embereket a dezinformáció összehangolt hálózataiba vonzzák.

Mielőtt megosztanál bármit, kérdezd meg magadtól: tudod-e személyesen fordítani a megosztani kívánt tartalom nyelvét? Megvannak-e az eszközeid ahhoz, hogy olyan forrásokból származó videókat és fotókat kutass és elemezz, amelyekkel korábban még nem találkoztál? Bár a polgári újságírás gyakran értékes, valódi készségeket és képzettséget igényel ahhoz, hogy jól végezzük. Emlékeztesd magad arra, hogy ha elrontod a történetet, annak következményei vannak. Ha hamis vagy félrevezető információkat osztasz meg egy kialakulóban lévő helyzetről, az emberek megsérülhetnek vagy meghalhatnak.

Találd meg a horgonyaidat a valósághoz!

Az egyik legjobb dolog, amit egy ilyen helyzetben tehetsz a saját és az internetes közönséged józansága érdekében, hogy megtalálod a horgonyt a valósághoz. Kik azok a megbízható források, akik angol nyelvű tudósításokat tesznek közzé? Kit tudsz követni és erősíteni, hogy jó információkat terjessz?

Talán a te szereped ebben az egészben nem az, hogy olyan riporter legyél, aki a barátaidnak sztorizik. Talán az a szereped ebben, hogy találsz egy jó hírű előadást, amely elmagyarázza, mi folyik. Talán az, hogy hátteret biztosítasz az embereknek arról, hogyan használta Oroszország a dezinformációt a Krímben 2014-ben.

Ha tévedsz, takaríts magad után!

Ha kiderül valamiről, hogy mégse jó információ, takaríts fel magad után. Bárki képes félretájékoztatást megosztani, beleértve a felderítés szakértőit is. Ha információt osztassz meg egy kialakulóban lévő helyzetről, függetlenül attól, hogy milyen szerepet töltesz be, vagy mekkora a platformod, készülj fel arra, hogy felelősségteljesen korrigáld azt, és kezeld a következményeket. Ha rossz információt osztasz meg a Twitteren, készíts képernyőfotót a hibádról, tegyél közzé egy helyesbítést a helytelen információra adott válasz vagy idéző tweet formájában, majd töröld a téves információt tartalmazó tweetet például, hogy akiben a rossz információ rögzült, értesűlhessen róla.

Bár a TikTok másképp működik, hasonló elvek érvényesek: töröld a téves információt, ismerd el, hogy miért törölted a videót, tegyél közzé egy helyesbítést, és bátorítsd a követőid, hogy osszák meg a helyesbítést. Mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy vállalja a felelősséget a tévedésért, mégpedig úgy, hogy a helyes információkkal ellátja azokat, akik újra megosztották a hibáját.

Továbbá ne érezd magad rosszul, ha nem követed mindenre kiterjedő figyelemmel az eseményeket. Fontos néha elszakadni tőle és szüneteket tartani a tisztább gondolkodás érdekében, amiben a pánik-görgetés nem feltétlenül segít.

(Forrás: TechnologyReview)


A figyelmetekbe ajánljuk