Egy telefon, amelyen a Facebook alkalmazása fut éppen.

A jelek szerint a Facebooknak van egy titkos programja, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok gazdagjai és hírességei számára, hogy kijátsszák a szabályrendszerét.


A Facebook évek óta működtet egy kevésbé ismert programot, az "XCheck"-et, amely lehetővé teszi a hírességek, politikusok és az amerikai elit más tagjai számára, hogy kikerüljék azokat a moderációs irányelveket, amelyek az átlagos felhasználókra vonatkoznak - derül ki a Wall Street Journal új jelentéséből.

Bár a vállalat gyakran hangoztatta, hogy mindenkit egyformán kezel, a program azt sugallja, hogy a Facebook a felhasználókkal szemben egy olyan lépcsőzetes kezelési rendszert alkalmaz, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos befolyásos, tehetős személyek alapvetően a saját szabályaik szerint játszhassanak.

A "keresztellenőrzés" néven is ismert programot látszólag a moderálás "minőségellenőrzési" mechanizmusaként hozták létre, hogy a nagy hírű felhasználókat érintő incidensek felülvizsgálatának egy plusz szintjét adják hozzá a rendszerhez. A valóságban azonban funkcionálisan úgy működik, mint egy eszköz a tényleges végrehajtás megkerülésére az ilyen esetekben - így elkerülve a nem kívánt "PR-csatákat".

A Facebook a megalakulása óta küzd a moderálással kapcsolatos megközelítésének meghatározásával. A mintegy 2,8 milliárd felhasználóval és a zavaró tartalmak, félretájékoztatások és egyéb problémák folyamatos áradatával elárasztott közösségi médiaóriás az elmúlt években vállalkozók seregeit alkalmazta a platformján felbukkanó tartalmak ellenőrzésére és moderálására. Egy felhasználó kitiltása vagy megbüntetése a tartalma annál trükkösebbé, minél prominensebb a problémás személy.

Míg tehát egy harsány híresség vagy politikus kirúgása a platformról egy nagy és kockázatos vállalkozás lehet, az XCheck lényegében lehetővé teszi a vállalat számára, hogy késleltesse vagy mellőzze az ilyen végrehajtási intézkedéseket, és így teljesen elkerülje a vitákat.

Ez a folyamat a jelek szerint olyan rendszerré alakult, amely ma már "VIP-felhasználók millióit" védi meg ugyanattól a vizsgálattól, mint a hétköznapi, átlagos felhasználókat - írja a Wall Street Journal. Sok ilyen felhasználó a "fehér listán van", ami lényegében immunis a jogérvényesítés ellen - és lehetővé teszi számukra, hogy problémás tartalmakat, például félretájékoztatást, zaklatást vagy erőszakra való felbujtást tartalmazó bejegyzéseket tegyenek közzé, amelyekhez hasonlókért egy normál felhasználót kirúgnának.

Egy Facebook-os t\u00e1vcs\u00f6vet \u00e1br\u00e1zol\u00f3 k\u00e9perny\u0151v\u00e9d\u0151.

Glen Carrie/Unsplash

Ilyen kiváltságokat kapott többek között a volt amerikai elnök, Donald Trump (mielőtt idén két évre felfüggesztették a platformról), fia, ifjabb Donald Trump, Candace Owens jobboldali kommentátor és Elizabeth Warren szenátor. A legtöbb esetben a "fehér listára" felvett vagy a moderációs szabályok betartása alól felmentést kapott személyek nem is tudnak róla, hogy ez történik.

Úgy tűnik, a Facebook munkatársai már jó ideje tisztában vannak azzal, hogy az XCheck problémás.

Valójában nem azt tesszük, amit nyilvánosan mondunk. A közösségünk többi tagjával ellentétben ezek az emberek mindenféle következmény nélkül megszeghetik az előírásokat.

- mondták a vállalat kutatói egy 2019-es feljegyzésben, amelynek címe: "A politikai fehér lista ellentmond a Facebook alapvető, kimondott elveinek".

Amikor a Facebookot megkérték, hogy kommentálja a friss jelentést, a Gizmodo a vállalat kommunikációs vezetőjének, Andy Stone-nak a Twitter bejegyzéseire hivatkozott. Stone rámutatott a Facebook korábbi megjegyzéseire, amelyeket a programjával kapcsolatban tett, azzal érvelve, hogy a program nem egy kettéosztott igazságszolgáltatási rendszert képvisel, hanem inkább egy folyamatban lévő munka, amely bevallottan némi átalakításra szorul.

Ahogyan azt 2018-ban mondtuk: A „Keresztellenőrzés" egyszerűen azt jelenti, hogy bizonyos oldalak vagy profilok bizonyos tartalmait egy második felülvizsgálat alá vesszük, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy helyesen alkalmaztuk a szabályainkat.

Stone hozzátette továbbá, hogy a Facebook tudta, hogy a program fejlesztésre szorul.

Tudjuk, hogy a végrehajtásunk nem tökéletes, és vannak kompromisszumok a sebesség és a pontosság között. A WSJ cikke többször idézi a Facebook saját dokumentumait, amelyek rámutatnak a változtatások szükségességére, amelyek valójában már folyamatban vannak a vállalatnál. Vannak új csapataink, új erőforrásaink és a folyamat átdolgozása, amely egy meglévő munkafolyamat a Facebooknál

- folytatta.

A figyelmetekbe ajánljuk