Élelmiszerek, amelyekkel soha nem szabadna etetned a kutyádat

Ki tudna ellenállni a cuki szempárnak, ami az asztalon lévő finom falatokért kuncsorog? De vajon tényleg árthat a kutyának egy kis jutalom az asztalról? Nos, ez attól függ, hogy mi az és mi van benne. A cikkünkben szereplő következő ételeket pedig jobb minél messzebbről elkerülni.


Xilit

A cukorkákat, rágógumikat, fogkrémeket, pékárukat és egyes diétás élelmiszereket xilittel édesítenek. Ez a kutya vércukorszintjének csökkenését okozhatja, és májelégtelenséget is kiválthat. A korai tünetek közé tartozik a hányás, a letargia és a koordinációs problémák. Végül rohamokat kaphatnak, a májelégtelenség pedig néhány napon belül bekövetkezhet.

Avokádó

Az avokádóban persin található, ami a levelében és a gyümölcsében lévő gombaölő méreg és teljesen ártalmatlan az emberre. A kutyáknál azonban hányást vagy hasmenést okozhat.

Hagyma és fokhagyma

Tartsd a hagymát és a fokhagymát távol a kutyusodtól, ugyanis megölhetik a vörösvérsejtjeiket, ezzel pedig vérszegénységet okozva, de sajnos akár mérgezést is eredményezhet. Olyan jelekre figyelj, mint a gyengeség, hányás és légzési problémák.

Szőlő és mazsola

A szőlő és a mazsola veseelégtelenséget válthat ki a kutyáknál. És már egy kis mennyiség is megbetegítheti kedvenceinket. A többszöri hányás már korai jel lehet.

Tejtermékek

Egy forró nyári napon csábító lehet, hogy megoszd a fagyidat a kutyusoddal, de ehelyett inkább adj neki friss vizet. A tej és a tejalapú termékek hasmenést és egyéb emésztési problémákat okozhatnak. Emellett ételallergiát is kiválthatnak, ami elviselhetetlen viszketést produkál.

A figyelmetekbe ajánljuk