woman standing surrounded by exercise equipment

6 tudományosan bizonyított módszer az edzés előtti szorongásra

Minden csak a megfelelő motiváció kérdése. Ha neked is nehezedre esik elindulni az edzőterembe, akkor itt van néhány biztos praktika, hogy kevésbé stresszelj rá a dologra.


Számos oka lehet annak, hogy az emberek félnek az edzőterembe járástól. Többek között félnek attól, hogy mások elítélik őket, azt hiszik, hogy bizonyos gyakorlatokat nem tudnak megfelelően elvégezni, és bizonytalanok abban is, hogy a többi edzőterembe járóhoz képest milyen a teljesítményük. De alapvetően az egyik legnagyobb ok, hogy sokan az edzőtermet ismeretlen vagy ijesztő helynek tekintik. Ez nagyrészt azért van, mert bizonytalannak érezhetik magukat azzal kapcsolatban, amivel ott találkozhatnak, vagy mert esetleg nem tudják, mit csinálnak majd ott.

Az önhatékonyság a saját készségeinkbe és képességeinkbe vetett hitünk, és az, hogy úgy gondoljuk-e, hogy megvan bennünk az erő ahhoz, hogy sikeresek legyünk egy adott helyzetben. Szinte mindenben nagy szerepet játszik, amit teszünk, mivel ez az emberi motiváció kulcsa. Ha úgy gondoljuk, hogy nem leszünk képesek valamire, akkor kevésbé valószínű, hogy egyáltalán meg akarjuk próbálni azt a dolgot. Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért félnek sokan az edzőterembe járástól. De sokféleképpen meg lehet küzdeni ezekkel az érzésekkel:

  • Kezdetben tartsd egyszerűnek az edzést, és tervezz olyan gyakorlatokat, amelyeket gyorsan el tudsz sajátítani, és élvezni fogod. Érdemes lehet néhány alternatív mozdulatot vagy gyakorlatot is beiktatni, amelyeket lecserélhetsz, ha az edzőteremben nagy a forgalom, vagy egy gép használatban van.
  • Nézz utána az edzőteremnek és a felszerelésnek, hogy megismerkedj az elrendezéssel és a felszerelésekkel, amelyekkel találkozhatsz. Ha olyan forrásokat vagy videókat találsz az interneten, amelyek bemutatják, hogyan működnek a berendezések, az is segíthet eloszlatni az esetleges idegességedet, és jobban felkészülhetsz arra, hogy mivel találkozhatsz az első edzés előtt. Az is segíthet, ha az első napodra egy személyes találkozót foglalsz egy munkatárssal vagy személyi edzővel
  • .Keress egy edzésprogramot az interneten, vagy beszélj egy személyi edzővel, hogy előre megtervezhesse az edzéseidet. Ez nem csak abban segít, hogy tudd, milyen gépekre, vagy az edzőterem melyik területére lesz szükséged a látogatásod során, de arra is lehetőséget adhat, hogy előre begyakorold a mozdulatokat.
  • Fontold meg, hogy részt veszel egy kezdő csoportos edzésen. Ha olyan emberek vesznek körül, akik hasonló cipőben járnak, mint te, az segíthet abban, hogy magabiztosabbnak érezd magad és kevésbé szorongj. Sőt még a mentális egészségére is jótékony hatással lehet.
  • Eleinte csak csúcsidőn kívüli időszakokban menj a terembe. Ez segíthet az önbizalmadon és az edzőteremmel való ismerkedésben, és kevésbé érezheted magad idegesnek, ha kevesebb ember van körülötted.
  • Számíts a szorongásra és némi idegességre, és fogadd el azt. Ez teljesen normális része annak a folyamatnak, amikor valami újat próbálsz ki, és mindenki érzi ezt, még azok is, akik már régóta járnak. Az idegesség kezelésének egyik módja a mindfulness gyakorlása, a meditáció egy formája, amelynek lényege, hogy a pillanatban való jelenlétre és az esetlegesen felmerülő gondolatokra vagy érzésekre összpontosít. Ez segíthet túllépni a szorongáson.

Az edzőterembe indulás előtti felkészülés segíthet abban, hogy a siker érzésével távozz a gyakorlatok végeztével. A sikerélmény pedig alapvetően meghatározhatja azt, hogy milyen érzéseket társítunk az edzőteremhez és ezáltal milyen lesz a kapcsolatunk vele, mennyire rendszeresen járunk.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk