man standing in front of the window

Nemrég közöltek egy tanulmányt arról, hogy a depresszió befolyásolja a látottak agykérgi feldolgozását.


Azt már eddig is tudtuk, hogy az agy másképp van huzalozva, amikor depressziós. Most egy új tanulmány megállapította, hogy a depressziós emberek másképp is látják a világot.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az agykéreg, ami befogadja érzékszerveinkből az információkat, hogyan viselkedik egy optikai illúzió hatására egy depressziós agyában. A vizsgálathoz 111 major depresszív epizódban levő egyén és 29 egészséges adatait vetették össze.

A Helsinki Egyetem pszichológus szakembere, Viljami Salmela szerint érdekes eredmény volt az, hogy a depressziós emberek másképp észlelték az illúziót.

Az illúzión ugyanis a kontrasztot kevésbé érzékelték a betegek, tehát jobban átverte őket. A kutatók szerint lehetséges, hogy a depresszióban szenvedő betegeknél egy gyengébb kontrasztjel sugárzik a retinától a kéregig, bár további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy pontosan meghatározzák, mi történik.

A kutatók szerint a kontraszt észlelése és elnyomása a kéregben megy végbe, tehát a retinafeldolgozással nem lehet baj, inkább a kérgi feldolgozásnál van probléma.

A kontraszt elnyomása nem csak az unipoláris, de a bipoláris depressziós betegeknél, mi több, a borderline személyiségzavarban szenvedőknél is megfigyelhető volt.

Magyarázat lehet az is, hogy a depresszió gyógyszeres kezelése befolyásolhatja a vizuális feldolgozást.

Korábban találtak már hasonló eredményeket szkizofréniában szenvedő betegek esetében is, tehát több mentális betegség is érintett lehet a kérgi feldolgozás hiányosságaiban.

(Forrás: Science alert)


A figyelmetekbe ajánljuk