A dél-koreai zászló

Manapság sok figyelem szegeződik Dél-Koreára. Rengetegen szeretik a K-Popot és a K-Drámákat, míg másoknak a legnagyobb álmuk az, hogy megtanuljanak koreaiul beszélni, és elutazhassanak Szöulba. Így minden további nélkül érkezzen hat érdekes tény Dél-Koreáról!


Korea és az oktatás

Korea évről évre a világ legjobbjai közt szerepel az oktatási rendszer és a diákok tudása tekintetében, amint azt az olyan tanulmányok, mint a PISA és a World Top 20 Poll is mutatják. Sőt, az OECD-országok közül Dél-Korea a 25-34 évesek körében a legmagasabb felsőfokú végzettséggel rendelkező ország:

a koreaiak 68%-a végzett egyetemen vagy hasonló oktatási intézményben.

Nem csoda tehát, hogy az oktatás hatalmas iparág ebben az ázsiai államban, és hogy már a középiskolások is akár napi 16 órát is iskolában töltenek.

A modern történelem egyik leglenyűgözőbb gazdasági fejlődése

Unsplash / Mathew Schwartz

Az 50-es évek végén Dél-Korea a világ egyik legszegényebb országa volt. Az egy főre jutó 94 dolláros GDP-vel (szemben Észak-Korea akkori 140 dollárjával) a szegénységi küszöbérték alatt volt. Azonban egy ellentmondásos uralkodó, de legfőképpen e szorgalmas nép gyorsan változtatott ezen. S mindössze 20 év alatt Dél-Korea a legszegényebből a világ egyik leggazdagabb nemzetévé vált.

Gasztronómia

kimcshi

Shutterstock

Annak idején, amikor a dél-koreaiak nehezebb körülmények között életek, és a tél hosszú volt, nem sok választása volt az embereknek, mint a káposzta erjesztése, hogy túléljenek. Röviden tömören így született meg a kimcshi. Ez a hagyomány pedig olyan mélyen gyökerezik a történelmükben, hogy ma már nehéz lenne úgy elmenni egy étterembe, hogy ne kapnánk kimcshit. Mindig köretként szolgálják fel – függetlenül attól, hogy hol jár az ember.

A koreaiak mindig egy évvel idősebbek lesznek nálad

Koreában mindenki már születésekor egyévesnek számít. Ám nem csak ez az egyetlen furcsaság, ami az életkorokhoz köthető, ugyanis újévkor mindenki egyszerre lesz egy évvel idősebb. Ez viszont azt jelenti, hogy koreai korban már két évvel idősebb lehetsz, mint a nemzetközi korodban.

A leggyakoribb családnevek a Lee, a Park és a Kim

A 18. században a koreai kereskedők rangra vágyó törekvésének köszönhetőn néhány név jóval gyakoribb a félszigeten. Különösen a Kim van különleges helyzetben, hiszen minden ötödik koreai ezt a vezetéknevet viseli.

A koreai szórakoztatóipar a virágkorát éli

commons.wikimedia.org

K-pop, k-filmek, k-drámák, k-szépség... a „K" mindenütt ott van! Nemcsak a koreai zenét hallani manapság már az európai szupermarketekben, hanem a mozi is világszínvonalra tört. Ott van például az Élősködők című film, amelyet Pong Dzsunho rendezett. Az alkotást hat Oscar-díjra jelölték, melyből négyet megkapott, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb rendező, a nemzetközi film, valamint a legjobb film díját;

utóbbival így történelmet írt, ugyanis ez volt az első nem angol nyelvű film, amely megkapta ezt az elismerést.

A figyelmetekbe ajánljuk