Sir David Attenborough

Sir David Attenborough

David Attenborough reményre intett félelem helyett a klímacsúcson

A brit természettudos és dokumentumfilmes szerint talán az segíthet, hogy a klímaváltozás következményeinek potenciális elszenvedői már köztünk járnak.


Sir David Attenborough is beszédet mondott Glasgow-ban a COP26 klímacsúcson, ahol felhívta a figyelmet a klímahelyzet súlyosságára és a probléma sűrgősségére.

Már eleve bajban vagyunk. A stabilitás éppen szertefoszlik, amitől függ az életünk. Ez a történet egyenlőtlenségről és instabilitásról szól. Azokat fogja a legkeményebben érinteni, akik közül sokan a legkevésbé hibásak a probléma kialakulásában. Végső soron mindannyian érezni fogjuk a hatásait, némelyik elkerülhetetlen. Így fog végetérni a történetünk? A legokosabb faj meséje, amit pusztulásba kergetett az a túlságosan is emberi tulajdonság, hogy képtelenek voltunk hosszútávon gondolkodni rövidtávú célok hajszolása miatt?

Mindezek ellenére mégis reményre int félelem helyett. Elvégre, mint mondja, mi vagyunk a legokosabb faj, ami valaha élt ezen a bolygón és a megoldást is tudjuk már.

Itt az ideje ezt a tragédiát diadallá tenni, elvégre mi vagyunk a legjobb problémamegoldók valaha a Földön. Már értjük a problémát, tudjuk azt is, mit kell tennünk azért, hogy a számok ne emelkedjenek és megfordítsuk a folyamatot.

Sokat segíthet ezen ugyanis, hogy akik a leginkább elszenvedői lesznek a klímakatasztrófa következményeinek, azok már nem valamiféle távoli, megfoghatatlan generációk, hanem a tagjai már itt élnek velünk és köztük. Már megszülettek azok, akiket már érinteni fog a probléma. Ezzel pedig azt is hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a mostani klímacsúcs eredményekre vezessen.

Az emberek, akik ma élnek, meg a generációk, amik utánuk érkeznek, mind visszatekintenek erre a konferenciára és csak egy dolog fogja őket érdekelni, hogy a számok tovább emelkedtek-e utána, vagy elkezdtek csökkenni az itt tett ígéreteknek hála. Van rá okunk azt gondolni, hogy a válasz igen lesz. Ha közösen destabilizálni tudjuk a bolygónkat, közösen elég hatalmasak vagyunk ahhoz is, hogy megmentsük.

Mondandóját azzal zárta, hogy élete során végignézett egy hatalmas hanyatlást, de a jelenlevők végignézhetnek egy fantasztikus felépülést. Ez a remény bizony elkeseredettséggel átitatott. Ugyanakkor emiatt az elkeseredettség miatt van most ez a klímacsúcs egyáltalán és emiatt figyelik az emberek most árgús szemekkel a világ vezetőit.


A figyelmetekbe ajánljuk