
Van, hogy egy hosszú nap után nincs kedvünk főzőcskézni, mégis jól esne egy tál forró, sajtos tészta. A mikrós mac & cheese ilyenkor a legjobb megoldás: pofonegyszerű, egyetlen tálban elkészül, és tíz percen belül már ehetjük is.
szeptember 17., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Vacsorára tökéletes: így készül a legegyszerűbb mikrós mac…
Hamu és Gyémánt

A vinete, vagyis a padlizsánkrém igazi klasszikusnak számít az erdélyi konyhában – egyszerű, rusztikus, füstös, mégis megunhatatlan. Nem véletlen, hogy minden családnál más és más módokon készül, de az igazi titok a tűzön, parázson sült padlizsán ízében rejlik. Most egy olyan autentikus erdélyi…
augusztus 02., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Erdély íze: így készül az igazi vinete, vagyis a…
Hamu és Gyémánt

A nyári melegben általában nehéz olyan ételt találni, ami egyszerre könnyű, frissítő és laktató is – de létezik egy fogás, amelyik éppen ezt kínálja. A sült kukoricás és cukkinis tésztasaláta citromos öntetével, grillezett zöldségekkel és friss bazsalikommal igazi nyári hangulatot varázsol a…
augusztus 01., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
Nyári hangulat a tányéron: cukkinis-kukoricás tésztasaláta
Oláh-Bebesi Borbála

Audrey Hepburn neve egyet jelent az eleganciával és kifinomultsággal, ám azt kevesen tudják, hogy az ikon a színfalak mögött kifejezetten egyszerű és puritán életet élt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy színésznő kedvenc vacsorája a spaghetti al pomodoro egy sajátos, minimalista…
július 06., 2025 ● Hamu és Gyémánt
5 perc alatt összedobhatjuk Audrey Hepburn kedvenc…
Hamu és Gyémánt

A caponata nem a szó szoros értelmében vett saláta, sokkal inkább egy sűrű, édes-savanyú zöldségragu, amely Szicília jellegzetes ízeit egyesíti egyetlen fogásba. A sziget konyhájára az arab, görög és olasz gasztronómia egyszerre hatott, ez a recept pedig magában hordozza mindhárom világ jegyeit:

A fasírt szinte minden magyar otthon asztalán időről időre előkerül, hiszen könnyen elkészíthető, kevés alapanyag kell hozzá és bármilyen köret mellé tökéletes lehet. De mi a helyzet azokkal, akik vegetáriánusok és szeretnének a húsgombóchoz hasonlító ételt fogyasztani? Nekik lehet tökéletes…

A tradicionális dél-ázsiai fogás lényegében egy rizses egytálétel, melyet húsos és vegetáriánus formában egyaránt fogyasztanak. Az elsődleges hozzávalója a basmati rizs, a különleges ízvilága pedig az olyan fűszerek sokaságának köszönhető, mint a menta, a koriander, a kurkuma vagy a garam masala.
február 06., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Így készül a legfinomabb rizses egytálétel, az indiai…
Hamu és Gyémánt

A karácsonyi menüsort összeállítani önmagában sem könnyű feladat, pláne, ha a családban vannak speciális diétát követő rokonok. Szerencsére ma már számtalan izgalmas, mindenmentes receptet találunk az interneten, amit egyszerűen és gyorsan elkészíthetünk. Most mutatunk egy olyat, ami tökéletes…
december 21., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Laktató, íncsiklandó és húsmentes – így készül a tökéletes…
Hamu és Gyémánt

A hosszú ideje tartó nyári hőség hamarosan véget ér, arra viszont még bőven marad idő, hogy elkészítsd ezt az egészséges, tápláló és frissítő szezonális salátát. Plusz pont, hogy az étel fehérjetartalmáról a fekete bab gondoskodik, így teljesen vegetáriánus a recept.
augusztus 31., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Itt a tökéletes saláta a kánikula utolsó napjaira
Hamu és Gyémánt

Peszketáriánusnak számít az, aki vegetáriánus étrendje mellett halat és tenger gyümölcseit is fogyaszt. Vannak, akik egészségügyi vagy környezetvédelmi okokból választják ezt az étrendet, de sokan döntenek mellette azért, mert etikusabbnak tartják a hagyományos húsevésnél. Cikkünkben bemutatjuk a…
augusztus 31., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Peszketáriánus étrend: tényleg etikusabb, mint a húsevés?
Hamu és Gyémánt

A halevéssel kiegészített vegetáriánus diéta, más néven peszketáriánus étrend egy friss kutatás szerint minden más diétánál jobban csökkenti a halál esélyét az idősebb korosztály tagjai között, írja az EurekAlert.
augusztus 30., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Egy új tanulmány szerint a hallal kiegészített vegetáriánus…
Hamu és Gyémánt

Egy komfortos pergola remek lehetőséget kínál arra, hogy a melegebb időszakban akár a nap összes étkezését a természet közvetlen közelében fogyasszuk el. Persze nem kell, hogy kertünk központi eleme kizárólag étkezőként funkcionáljon, de egy grillrács segítségével könnyedén konyhát varázsolhatunk…
június 21., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Varázsolj konyhát az új pergoládból! 2 izgalmas grillrecept…
Hamu és Gyémánt