avengers secret wars
Marvel Comics / Györkös Dávid

Mi már tudjuk, mi lesz a következő Bosszúállók-filmben

A jelek elég egyértelműek, hogy A titkos háború sztoriszálat építgetik. Ha pedig valamivel lehet überelni az előző átívelő történetszálat, akkor az mindenképpen ez.


Már két sorozatot is kaptunk a Marvel mozis univerzum negyedik fázisából, idén pedig még négy film követi, továbbá a tervek szerint még négy sorozat. Az eddig bejelentett címek alapján pedig 13 sorozatból és 11 filmből áll összesen. Ugyanakkor ami a filmes bejelentésekből fájóan hiányzik, az egy újabb Bosszúállók-film, ami biztosan lesz, de nyilván évek alatt fel kell azt is majd építeni úgy, ahogy az előző nagy össznépi finálét Thanosszal.

Kevin Feige többször elmondta, hogy minden eddiginél ambíciózusabb dolgot építenek az újabb fázisba, de a jelek alapján ez nem csak egy üres marketing, méretét tekintve tényleg az eddigi legnépesebb és legnagyobb Bosszúállók-film készülhet, amiről egyáltalán nem elképzelhetetlen az sem, hogy nem két részre szedik, mint a legutóbbit, hanem egyenesen egy trilógiát kapunk belőle.

A jelek alapján ugyanis elég egyertelmű, hogy a képregények ikonikus sztoriját, A titkos háborút adaptálják. Ez volt az első olyan képregénysztori, ami gyakorlatilag egy képregénykiadó szinte összes hősét és főgonoszát csatasorba állította, egy évvel megelőzve a rivális DC-t vele. Mondhatni az úgynevezett eseménysztorik alfája. Illetve valójában két sztoriról is beszélünk. Ugyanis az 1986-os eredetihez készült 2015-ben egy folytatása, ami történéseit tekintve valószínűleg közelebb áll majd a film cselekményéhez, mint az eredeti. Főleg, hogy a filmek elég sokat merítenek az Ultimate-szériából.

secret wars

A titkos háború (1984)

Marvel Comics

Az eredetiben egy Beyonder nevű istenszerű entitás elrabolja a Föld összes hősét és főgonoszát azért, hogy egy Battleworldnek, vagyis csatavilágnak nevezett valóságban mérkőztesse meg egymással őket. A karakter gyakorlatilag egy óriás kamasz félelmetes erővel, aki mint a gyerekek az akciófigurákat, megmérkőzteti egymással, nincs ennél több motivációja. Persze lehet, hogy ha ő lesz a következő Thanosunk, változni fog a filmekben ez, hisz Thanosnak is változott. Ugyanakkor a 2015-ös folytatás/reboot alapján előfordulhat, hogy a Fantasztikus négyes ikonikus főgonosza, Doctor Doom lesz a főgonoszunk. Vagy akár mindkettő.

A folytatás ugyanis érdekeset csavar a koncepción, a sorozatban látott eddigi események alapján pedig igencsak afelé tendál az univerzum. Ebben Doctor Doom megszerezte Beyonder erejét, Battleworld új urává válva. Ezúttal is elrabolja a főgonosz az összes hőst és főgonoszt, de itt jön a csavar. Ekkoriban ugyanis egyszerre több, egymástól független univerzum is futott a képregényekben, az Ultimates és az eredeti. A Marvel pedig szerette volna összekapcsolni a kettőt, itt jött a képbe A titkos háború.

secret wars

A titkos háború (2015)

Marvel Comics

A sztori kulcseleme ugyanis, hogy egymásba omlanak a különböző univerzumok. Nem csak az Ultimate és a fő, de a különböző, a képregények során látott alternatív valóságok is. Szuperhősök különböző verziói találkoztak benne, sőt még a hősök zombiverzióit is megkaptuk. A cél az univerzum újraindítása volt, egyesítve mindent egy fő univerzummá. Doctor Doom motivációja pedig a kérdés megválaszolása volt, hogy melyik oldalnak van igaza, a hősöknek, vagy a főgonoszoknak esetleg.

Egy ekkora volumenű történethez pedig sok karakter és számtalan látott párhuzamos valóság kell. A Battleworld ugyanis a képregényekben korábban látott alternatív valóságokból lett összeolvasztva egy kvázi bolygóvá. Ennek egyébként az az előnye, hogy a következő Bosszúállók-filmben hőseink nem valódi épületeket fognak harc közben a földdel egyenlővé tenni. Na de hogy jutunk el mindeddig és mi jelzi ennyire nyilvánvalóan, hogy ebbe az irányba haladunk?

Kezdjük az eddig látottakkal. A WandaVisionben Wanda létrehoz egy zsebvalóságot egy városban, epizódonként pedig évtizedet váltott az egésznek a esztétikája. Ezek mind visszaköszönhetnek majd Battleworld részeiként. Emellett láthattuk Vízió testét összecsapni a tudatával fizikai formában, így akár két különböző Víziónk is lehetne. Egy, amit Wanda kreált, egy, amit a kormány. Továbbá Monica Rambeau-ból szuperhős lett, méghozzá Foton. Ő a képregényekben egyébként Marvel Kapitány is volt. Emellett Evan Peters személyében bekerült a Marvel-univerzumba valamilyen formában a Fox X-Men-szériájának Higanyszála, akit a Marvel-univerzumban Aaron Taylor-Johnson alakított.

Aztán jött a The Falcon and The Winter Soldier, amiben megismerhettünk egy új Amerika Kapitányt, aki nem éppen pozitív szereplő. Hamarosan pedig érkezik a Loki, ami időutazásról fog szólni, a kormány az előzetes alapján gyakorlatilag befogja a szupergonoszt, hogy segítsen helyreállítani az időutazással megrepedt valóságot. Ami a sorozatokat illeti, idén érkezni fog még a What if...? című animációs sorozat, amiben 10 különböző alternatív valóságot kapunk, amiben például Peter Quill helyett T'Challát rabolták volna el és vált volna Star-Lordá, vagy Steve helyett Peggy Carterből lett Amerika Kapitány, pontosabban Britannia Kapitány.

Vagyis bőven kapunk egy halom további alternatív valóságot. Ráadásul a sorozatokban a Marvel bemutat legalább 5 új hőst. Ami pedig a filmeket illeti, az év végén érkező új Pókember-filmben szerepelni fog a többi Pókember-széria több szereplője is. Például Tobey Maguire, Alfred Molina visszatér Doctor Octopusként, Jamie Foxx Electroként, és további hasonló meglepetésekre számíthatunk a pletykák alapján. Vagyis amit az animált Sony-filmben láttunk, az valószínűleg a következő MCU Pókember-filmben is bekövetkezik, találkoznak a különböző valóságok Pókemberei egymással.

Ezt követi majd a Doctor Strange in the Multiverse of Madness, ami címében is jelzi, hogy multiverzumokról szól majd, amik kalamajkát okoznak majd a fővarázslónknak. Ráadásul mivel a Pókember-filmet követi, sejthetjük, hogy annak egyenes következményeit láthatjuk majd. Továbbá azt is tudjuk, hogy Wanda is fontos szerepet kap a filmben, szóval ez az a film, amit épít a számtalan párhuzamos valóság, ami egy ponton valószínűleg összeomlik.

A következő kulcsfilmünk az Ant-Man and the Wasp: Quantumania, ugyanis tudni már, hogy a Hangya és a Darázs ezúttal Kanggal, a hódítóval csap majd össze. Ő a képregényekben egy hatalmas erejű főgonosz, aki a jövőből érkezik a jelenünkbe, hogy elfoglalja a Földet. Továbbá szerepel A titkos háború-képregényekben, továbbá modern verziója Doctor Doom jobbkeze is volt. Ezt a filmet pedig az új Fantasztikus négyes követi, minden korábbi feldolgozásban szerepelt Doctor Doom, meglepő lenne, hogy egy ilyen felvezetés után nem itt debütálna az egyik legikonikusabb képregénygonosz.

Emellett tárgyalnak még Chris Evansszal is, hogy visszatérjen két film erejéig. Az egyik film a Doctor Strange 2, amiben nem Amerika Kapitány lesz, hanem Fáklya a Fox Fantasztikus négyes-filmjeiből. Emellett állítólag a színész szívesen eljátszaná a karakterének gonosz verzióját. A What if...? bemutatja a zombiuniverzumot. Sólyom és a Tél Katonája sorozatában pedig a két hős szembe kellett forduljon Amerika Kapitány mítoszával. Ez pedig oda futhat ki, hogy végül magával, Steve Rogersszel is meg kell küzdeniük.

Ez pedig megnyitja a kaput, hogy a szériától elbúcsúzó karakterek, mint Robert Downey Jr. is visszatérhetnek még valamilyen formában. Mivel generációváltás történik, akár a múlt és a jövő csatájára is felhúzhatják a történetet. Egy biztos, mindenki harcolni fog mindenkivel. A Végjáték fináléja teadélutánnak fog tűnni mellette.

Szóval a részleteket nyilván nem tudni, de az eddigi információ alapján sejthető, hogy a rengeteg időutazgatás és párhuzamos valóság több filmen keresztül valahogy megrepeszti a Marvel-univerzum valóságát. Átjönnek más karakterek más univerzumokból, karakterek találkoznak más szériák szereplőivel. Közben pedig egy halom olyan főgonosz mutatkozik be, akik mögött akár Doctor Doom, akár Beyonder is állhat. Vagy lehet, hogy ha trilógiát kapunk, akkor lehet, hogy az egyik csak az előszobája lesz a másiknak, aki a háttérből mozgatja a szálakat.


A figyelmetekbe ajánljuk