dekantáló pohár

A hétköznapok hősei: nélkülözhetetlen boros kellékek

Nincs kétség afelől, hogy a bor az egyik legnagyobb élmény, amiben a hétköznapokban részünk lehet. Térjünk vissza egy pillanatra az alapokhoz, és kezdjük az öt legfontosabb eszközzel, amelyekre mindenképp szükségünk van ahhoz, hogy élvezzük a kiválasztott palack bort!


Szerző: Tara O'Leary

Egy profi dugóhúzó

dug\u00f3h\u00faz\u00f3

A dugóhúzó nagyon személyes választás

Ha a bornak, amelyet ma estére szántál, csavarzára vagy üvegdugója van, nyugodtan ugorhatsz a következő pontra. Ha viszont az évente előállított 13 milliárd parafa dugó egyikével van lezárva, akkor olvass tovább – hacsak nem vagy hihetetlen türelemmel (és különleges tehetséggel) megáldva, szükséged lesz egy speciális eszközre, amely kizárólag arra a célra van tervezve, hogy kihúzza a dugót a palackból.

Mint a legtöbb borral kapcsolatos dolog, a dugóhúzó is nagyon személyes választás. Persze vehetünk vezeték nélküli elektromos eszközt, mely egyetlen gombnyomásra képes kihúzni a dugót, vagy éppen egy asztali dugóhúzót, mely olyan tekintélyt parancsolóan terpeszkedik a konyhapulton, mint egy futurisztikus mixer. Bár mindkettő elvégzi a maga munkáját, talán túlságosan is a formára koncentrálnak, és sokat elhagynak a funkcióból.

Szárnyas dugóhúzó

Töretlenül népszerű a szárnyas dugóhúzó. Nincs kérdés afelől, hogy működik, ugyanakkor nincs a végén kapszulavágó, a spirál pedig eléggé alkalmatlan erre a feladatra, így vagy szükségünk lesz mellé egy külön fóliavágóra (ami nagyon hasznos eszköz, de azért nem nélkülözhetetlen). Ha már a spirál a helyére került, a gyengébb daraboknak sajnos megvan az az idegesítő szokásuk, hogy szétmorzsolják a dugót, és a törmelékből mindenhová jut – nem ideális.

Pincérdugóhúzó

Még számos megoldás létezik ezeken kívül, de az én személyes kedvencem a pincérdugóhúzó. Talán a sommelier-napjaim emlékének köszönhető, melyek során ennek a megbízható eszköznek a segítségével megszámlálhatatlan palacknyi bort nyitottam ki sikeresen, bármilyen incidens nélkül, de vitathatatlan, hogy rendkívül könnyű használni, elképesztően precíz és hihetetlenül olcsó. A kis kés az oldalán arra szolgál, hogy szépen eltávolíthassuk vele a kapszulát, a spirált gondosan a dugó közepéhez illesztve biztosak lehetünk abban, hogy könnyen ki tudjuk húzni a dugót, és a két kiemelő támaszték (ez nagyon fontos, amelyeken csak egy van, azok használhatatlanok) lehetővé teszi, hogy fokozatosan és erőfeszítés nélkül húzhassuk ki a dugót. Feladat teljesítve! Kísérletezz a különböző típusokkal, hogy megtaláld azt, amellyel kellemesen tudsz dolgozni – ez a legfontosabb, hiszen sok időt fogtok együtt tölteni!

Minden borhoz létezik egy ideális pohár... 

borospoh\u00e1r

Lenyűgöző formagazdagság

Rendben, a palack már nyitva, most a borospohár következik. Manapság szinte annyi különböző pohár van, ahányféle palack bort termelnek – lehengerlő kínálatból választhatunk. A borospohár a legfontosabb a bor élvezete tekintetében: megmutatja a bor színét, belőle ismerkedünk az aromákkal, és természetesen ez viszi a bort az ízlelőbimbóinkhoz. És bár semmi nem gátolhatja meg, hogy bort töltsünk bármibe, ami csak képes folyadékot magában tartani, egyszerűen a bor sokkal szélesebb körű megtapasztalását és sokkal mélyebb megértését teszi lehetővé, ha igazi borospohárból isszuk, és nem mondjuk papírpohárból (de az is rendben van, mind megtettük már szükséghelyzetben). Természetesen többféle borospoharat is tarthatunk különféle alkalmakra, de mivel most a nélkülözhetetlen dolgokról beszélünk, így nézzük meg, milyet válasszon, ha csak egyetlen borospohara van.

Átlátszó és elég nagy

Először is a pohár legyen átlátszó. A színes poharak és a bonyolult minták csak akadályozzák, hogy a bor színében gyönyörködhessen. Másodszor a borospohárnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy meg tudja forgatni benne a bort anélkül, hogy kilöttyenjen, a pohár falának pedig felfelé kissé össze kell szűkülnie, hogy a felszálló aromák a pohár szája felé terelődjenek, és ott várakozzanak, amikor mélyen beléjük szippantasz.

Kell a talp?

Végül pedig a talp. A vélemények megoszlanak afelől, hogy szükség van-e a talpra, mióta a talp nélküli poharak olyan népszerűek lettek. Én személy szerint hagyománytisztelő vagyok ebben a tekintetben, és a talpas poharat kedvelem, mivel jobban szeretem, ha az ujjlenyomataim nem rontanak a bor megjelenésén. Ugyanakkor azon alkalmakkor, amikor talp nélküli poharakat használtam – jellemzően laza, kötetlen körülmények között –, igazán kedvemet leltem bennük, így amennyiben megfelelő méretű és átlátszó, válassz nyugodtan talp nélkülit!

És ne feledd, ha az egyetlen poharad megfelel a fentieknek, akkor ugyanúgy alkalmas champagne és más habzóborok fogyasztására is, mivel ezek a borok sokkal kifejezőbbek általános pohárban.

Dekanter: üledékmentesítés és levegőztetés

A dekanter segít megszabadulni az üledéktől

Ez valóban feltétlenül szükséges? – kérdezhetnék. Hát, igen, én így hiszem. El lehet fogyasztani egy palack bort anélkül, hogy dekanterbe töltenénk? Természetesen, de bizonyos boroknál a dekanter elengedhetetlen része a folyamatnak, hogy a bort a lehető legteljesebben kiélvezhessük. Két oka van annak, hogy dekantáljuk a bort: hogy megszabadítsuk az üledéktől, és hogy levegőztessük. Az idősebb borokban lehet üledék, amit jobb meghagyni az üveg fenekén – bár sok embert ismerek, aki egy pohár üledékes bort is képes élvezni. Ha te nem tartozol közéjük, úgy a bort óvatosan a dekanterbe áttöltve megakadályozhatod az efféle szerencsétlen baleseteket.

Levegőztetés

A második ok a levegőztetés: ha a bort a levegő ajándékával leped meg, jutalmul sokkal teljesebb, emlékezetesebb borélményben lesz részed. Mind tudjuk, hogy a bort meg kell forgatni a pohárban, hogy ki tudjon nyílni, miért nem lépünk hát egy szinttel feljebb, hogy a bor már a dekantertől megkaphassa a szükséges oxigént, hogy ízeinek és aromáinak rejtőző gyöngyei kiszabadulhassanak?

A vizeskancsó, mint alternatíva

Ez nem jelenti azt, hogy nagyon különleges vagy nagyon drága dekantert kellene venned; ellenkezőleg, egy egészen egyszerű darab is elvégzi ugyanazt a feladatot, mint a látványosabb, művészibb darabok. Mindössze arra van szükség, hogy a bort körül lehessen benne járatni, hogy érintkezhessen a levegővel. Én magam akár egy vizeskancsót is képes vagyok dekanternek használni – ugyanaz történik mindkettőben, és jól tud jönni, ha egyszerre két bort kell dekantálnunk, de csak egy dekanterünk van.

Egyes boroknak egy fél nap is kell, hogy kinyíljanak, másoknak elég pár óra – de mindenképpen előre kell tervezni kicsit.

​Aerator (borlevegőztető)

aerator vinturi

Ha a gyors átszellőztetés a cél

Dekanterre és borlevegőztetőre is szükségem van? Abszolút. Előfordult valaha önnel, hogy későn ért haza munkából, és majd' meghalt egy pohár jó borért? Szívesebben vár egy órát, amíg a bor a dekanterben kinyílik, vagy ezt az időt inkább a bor élvezetére fordítaná? Csak mert éppen siet, még nem kell lemondania azokról az apró finomságokról, amelyeket a levegővel való találkozás hoz elő a borból – legalábbis ha van borlevegőztetője. Ha az aeratoron keresztül töltjük a bort a pohárba, az ugyanolyan jótékony hatással van a borra, mintha dekantáltuk volna – anélkül, hogy várakozás közben szomjan halnánk. Ráadásul mivel az aerator hordozható, bárhová magunkkal vihetjük, így még az az olcsó bor is, amelyet anyósunk szeret szervírozni, javulhat egy kicsit az oxigénfröccstől.

Számtalan verzióban elérhető

Ahogy a többi boros eszköz, a levegőztető is számtalan formában kapható. Az egyik legjobb a Vinturi – ugyan durva gurgulázó hangokat ad, ahogy a bor keresztülfolyik rajta, de ez nem nagy ár azért, amit a borral művel. A másik, amit szintén szeretek használni, a Host Tilt Variable Aeratora. Csak rá kell helyezni a palack szájára, és elforgatni különböző szögekbe aszerint, hogy mennyi levegőt szeretnénk a borba juttatni. A Tilt Mini ugyanezt tudja, és még praktikus lezárója is van az olyan ritka esetekre, amikor a palackot nem végezzük ki.

​Bor gyorshűtő

Ha nem tudunk v\u00e1rni...

Ugyan – mondhatnád –, ez tényleg szükséges lenne? Végül is van már egy terjedelmes eszköz a konyhában, amely láthatóan képes elboldogulni bármivel, aminek csak hűtésre van szüksége… Nos, igen, a hűtőszekrény tökéletesen alkalmas erre a feladatra azok számára, akik észben tartják, és időben beteszik a bort, hogy megfelelően lehűljön, mire fogyasztani szeretnék; viszont haszontalan, ha elfeledkezünk erről. Amikor szomjazunk, egy üveg bor sosem tud elég gyorsan lehűlni – így néhány jószívű kreatív zseni kitalált pár eszközt, amelyek megoldják a hőmérséklettel kapcsolatos problémáinkat. Vannak elektromos verziók, amelyekbe csak beletesszük a palackot, majd kiválasztjuk, milyen típusú bort hűtünk (vörösbor, champagne etc.), bekapcsoljuk, és öt perc múlva a borunk megfelelő hőmérsékletű. Ragyogó megoldás, és attól függően, hogy milyen gyakran felejti el betenni a bort a hűtőbe, a szerény befektetés szépen megtérülhet. Vannak sokkal egyszerűbb verziók is, mint Host Chill Cooling Pour Spout, ami egy fagyasztóban tartandó műanyag pálca, amely csak bele kell helyezni a kinyitott palackban (persze előbb ki kell tölteni egy kis bort, hogy helyet csináljunk neki). Egy kicsit ugyan várni kell, mire a bor megfelelő hőmérsékletű lesz, mégis remek borhűtő eszköz – persze csak ha maga is előre be van hűtve.

Jégfürdő

A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja egy üveg bor lehűtésének a sommelier-k kedvence: a jégfürdő. Fogunk egy vödröt, beletesszük a palackot, majd feltöltjük jéggel egészen a palack nyakáig, hideg vizet öntünk rá, és hozzáadunk némi sót, hogy gyorsítsuk a hűtési folyamatot. Körülbelül 5 percet vesz igénybe, viszont halálbiztos és nem kerül egy fillérbe sem.

Ezzel az öt alapvető eszközzel a fegyvertáradban – legyél bár kezdő, vagy tapasztalt borfogyasztó, baráti körben ellazulva vagy épp egy parti házigazdájaként – biztosan sokoldalúbban és mélyebben fogsz megismerni minden egyes palack bort. Ez pedig olyasmi, amire érdemes inni!

A figyelmetekbe ajánljuk