4 milliárd dollárral rövidítette meg a kripto-befektetőket két afrikai fiatal

4 milliárd dollárral rövidítette meg a kripto-befektetőket két afrikai fiatal

Minden jel arra utal, hogy a valaha volt egyik legnagyobb Bitcoin-lopását vitte véghez két dél-afrikai srác. A hatóságok egyenlőre nem találják az elkövetőket és a tranzakcióikat sem tudják visszakövetni.

Az Africrypt nevű kriptovaluta kereskedelmi platformot 2019-ben hozta létre egy dél-afrikai testvérpár, Ameer Cajee és Raees Cajee. 2020 áprilisában, mikor a Bitcoin árfolyama már 65 ezer dollár felett volt, a Cajee fivéreknek és 69 ezer darab általuk kezelt Bitcoinnak nyoma veszett, a rendőrség azóta is keresi őket.

A lopás gyanúja először tavaly áprilisban merült fel, mikor a cég vezérigazgatója, Ameer egy kétségbeesett hangvételű körlevelet írt a befektetőknek, amelyben az állt, hogy az Africryptet meghackelték és a felhasználók fiókjai, digitális pénztárcái és a hálózati csomópontok is támadás alatt állhatnak.

Ez idáig még nem is lett volna feltűnő, ám Ameer felhívta ügyfelei figyelmét arra, hogy semmiképp ne értesítsék a hatóságokat, mivel ezzel „veszélybe sodornák" az ellopott összegek visszaszerzését.

Több befektető azonban megérezte a csalafintaságot a dologban és a kérés ellenére jelentették az ügyet az illetékes hatóságoknak, emellett a Hanekom ügyvédi irodához fordultak segítségért. Miután az ügyvédek nem érték el az Africrypt vezetőit, azonnal értesítették a helyi bűnüldöző szerveket.

Azonnal gyanút keltett bennünk, hogy arra kérték a befektetőket, ne tereljék jogi útra az ügyet. Az Africrypt alkalmazottai 7 nappal az állítólagos támadás előtt minden hozzáférést elveszítettek a háttérplatformokhoz"

– közölte a Hanekom Attorneys.

Thought Catalog, Unsplash

A kripto platform banki hátterét biztosító First National Bank (FNB) is gyanúba keveredett az ügy kapcsán, ők azonban minden vádat tagadtak.

Az FNB még egyszer nyomatékosítja, hogy semmilyen banki kapcsolatot nem ápol az Africrypttel. Az FNB a titoktartási kötelezettségei miatt nem adhat ki további információt a bankszámlákról

– nyilatkozta Nadiah Maharaj, a bank szóvivője.

A befektetők számára a helyzet kifejezetten aggasztónak tűnik, mivel a helyi hatóságok nem találják sem a testvérpárt, sem a kriptovalutákat, emellett a dél-afrikai pénzintézetek felügyeleti szerve sem tud mit tenni. A helyi kormányhivatal sem tűnik túl segítőkésznek, kijelentették, hogy a kriptovalutákkal kapcsolatos ügyek nem tartoznak a hatáskörükbe, ezért ez nem az ő problémájuk.

A legnagyobb és sokak számára a legaggasztóbb kérdés ebben az esetben, hogy ez a két fiatal srác, hogyan tudott eltüntetni ilyen nagy mennyiségű Bitcoint.

Az ügyvédi iroda megállapítása szerint valószínűleg a darkweben található úgynevezett „mixerekbe" rakták be a kriptókat, amelyek aztán atomjaikra osztották a tranzakciókat, ezért nem talált rá senki a mai napig a „szajréra".

A figyelmetekbe ajánljuk