Magyarországon készül a világ első olyan szobra, ami a bitcoin alapítójának állít emléket.


Szobrot kap Budapesten Satoshi Nakamoto, aki a legismertebb kriptovaluta, a Bitcoin feltalálója. A szobor ötletgazdája Györfi András, aki szerint Nakamoto egy névtelen hős, aki új fejezetet nyitott az internet történetében. A kulcs pedig a névtelen, ugyanis soha senki nem látta az arcát, senki nem tudja, hogy ki rejtőzött a rejtélyes álnév mögött, ami valljuk be, szobrok esetében kihívást jelenthet.

a Satoshi Nakamoto-szobor tervrajza

a Satoshi Nakamoto-szobor tervrajza

A nem túl könnyű feladattal Gergely Rékát és Gilly Tamást bízták meg, akik április óta dolgoznak rajta és néhány héten belül el is készülnek vele. A látványtervek alapján egy arctalan, emberszerű mellszobor lesz kapucniban és bronzból készül. A szobor állítói szerint ugyanakkor a lényeg nem is Nakamoto, hanem a blokklánc-technológia, ami szerintük forradalmasította a világot. Szóval ő csak egy amolyan jelképes figura, mondta Györfi.

Van egy mondás, miszerint mi mindannyian Satoshi vagyunk. Maga a gondolat a fontos, hogy egy igazságosabb, jobb pénzrendszert teremtsünk, ami decentralizált, független a bankoktól és az államoktól. A szobor arca éppen ezt jelképezi: tükröződni fog, hogy aki ránéz, a saját tükörképét lássa benne.

A műalkotás a Gafisoft parkban fog majd állni, ahova bárki szabadon ellátogathat és megnézheti.


A figyelmetekbe ajánljuk