Magyarországon készül a világ első olyan szobra, ami a bitcoin alapítójának állít emléket.


Szobrot kap Budapesten Satoshi Nakamoto, aki a legismertebb kriptovaluta, a Bitcoin feltalálója. A szobor ötletgazdája Györfi András, aki szerint Nakamoto egy névtelen hős, aki új fejezetet nyitott az internet történetében. A kulcs pedig a névtelen, ugyanis soha senki nem látta az arcát, senki nem tudja, hogy ki rejtőzött a rejtélyes álnév mögött, ami valljuk be, szobrok esetében kihívást jelenthet.

a Satoshi Nakamoto-szobor tervrajza

a Satoshi Nakamoto-szobor tervrajza

A nem túl könnyű feladattal Gergely Rékát és Gilly Tamást bízták meg, akik április óta dolgoznak rajta és néhány héten belül el is készülnek vele. A látványtervek alapján egy arctalan, emberszerű mellszobor lesz kapucniban és bronzból készül. A szobor állítói szerint ugyanakkor a lényeg nem is Nakamoto, hanem a blokklánc-technológia, ami szerintük forradalmasította a világot. Szóval ő csak egy amolyan jelképes figura, mondta Györfi.

Van egy mondás, miszerint mi mindannyian Satoshi vagyunk. Maga a gondolat a fontos, hogy egy igazságosabb, jobb pénzrendszert teremtsünk, ami decentralizált, független a bankoktól és az államoktól. A szobor arca éppen ezt jelképezi: tükröződni fog, hogy aki ránéz, a saját tükörképét lássa benne.

A műalkotás a Gafisoft parkban fog majd állni, ahova bárki szabadon ellátogathat és megnézheti.


Friss

Buffon visszatér oda, ahol kezdte

Következő klubja az a csapat lesz, ahol első profi mérkőzését játszotta, nem tervez továbbra se visszavonulni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Sándor Emese

Itt az ideje megbocsájtanod Skrillex bűneit: ezt hallgasd!

Manapság minden egyes héten követhetetlenül sok zene jelenik meg világszerte. Éppen ezért próbálunk segíteni az eligazodásban: minden héten összegyűjtjük az előző hét legérdekesebb megjelenéseit, hogy mindig képben lehess!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mutatjuk, mit ehetsz és mit nem lefekvés előtt

Mindnyájunkkal megeshetett az, hogy éhesek maradtunk lefekvés előtt. Ezzel nincs semmi gond, hiszen késő este is ehetünk egészséges ételeket, de meg is előzhetjük az esti éhséget.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk