lamb ouzi bárány bárolva

Különleges sivatagba kalauzol minket egy dubai konyhafőnök, akinek a segítségével helyi nomádok, beduinok életébe és konyhájába kapunk betekintést.


Ouzi párolt bárány

Az Euronews videójában ismerhetjük meg a tradicionális párolt bárány receptjét, melyet „lassú tűzön " a földbe ásott kemencékben készítenek el.Az különleges arab ételt már évszázadok óta adják át generációról generációra egymásnak a vándorló népcsoport tagjai.

A csatorna munkatársai is a sivatagban próbálták ki a receptet, melyben segítségükre volt Musaab Altouhan konyhafőnök, valamint Eddie Robinson túravezető. Beavatták a folyamat minden részletébe a műsorvezetőt. Altouhan szerint sóval, fekete korianderrel és kardamommal kell készülni, majd ehhez jön a curry és a kömény. Robinson hozzátette, hogy a szárított citrom nagyon sok ízt hozzá tud tenni az ételhez.

Tradicionális ünnepi étel


És, hogy pontosan mi a recepet? Azt Robinson mesélte el:

„A bárányt megsózzuk, majd hagyjuk állni legalább egy napig. Régebben kifejezetten alkalmi étel volt, mivel hosszú az előkészítési folyamata. Tradicionálisan faszénen párolták egy egész napig. Akkor készült el az étel, amikor a hús magától leesett a csontról. A elkészült bárányt pálmalevelekbe tekerték, rizs mellett egy helyi különlegességgel, hashóval tálalták, mely keveréke a lencsének, fenyőmagnak és kesudiónak. Ez egyébként egy ünnepi fogás, melyet a nagy család, együtt fogyaszt el. Tradicionálisan kézzel eszik, melynek oka, hogy így könnyebben meg tudod ragadni a húst a rizzsel egyyütt. A rizs nem tapad össze túlságosan, ezért még ahhoz joghurt is jár. Amikor eszed, a kezedből kanalat formázol, tenyereddel segítesz az evédben. A joghurt szerepe, hogy jól összevegyíti az ízeket, valamint a golyókat is könnyebb megformázni vele."

A figyelmetekbe ajánljuk