texel bárányok
Getty Images

Mi kerülhetett 146 millióba egy bárányon?

Skóciában megdőlt az eddigi világrekord.


Izmos a teste, óarany a szőre, de mintha az egész bárány drágakőből lenne, ha már 368 ezer fontot, vagyis 146 millió forintot kellett fizetni érte, ami világrekordnak számít. Ám itt nem egy ókori bálványszoborról van szó, hanem egy ma élő állatról.

vil\u00e1g legdr\u00e1g\u00e1bb b\u00e1r\u00e1nya

texel.uk

Egy skóciai árverésen kelt el ilyen szép áron a Guardian híre szerint a Double Diamond, vagyis Dupla Gyémánt névre hallgató jószág, amely a nevéhez méltó kincse az állattenyésztésnek. Három gazda fogott össze érte, hogy drámai küzdelemben mindenkit túllicitálhasson érte, és mint egyikük, Jeff Aiken magyarázta: genetikailag tökéletes, éppen ezért nézte ki magának hetekkel korábban. Hozzátette: lovak és marhák között is rábukkannak időnként egy-egy ilyen gyémántra, mint erre a Texel juhra, amely egy parányi holland szigetről kapta a nevét.

Ezt a fajtát aranyáron mérik, Double Diamondért viszont az átlagár tízszeresét fizették,

míg maga Aiken 105 ezer fontnál eddig nem adott többet bárányért – persze az sem kevés.

A korábbi világcsúcsot is magasan túlszárnyalták most, 2009 óta ugyanis 230 ezer font volt a rekord.

Míg korábban kizárólag Hollandiában tenyésztettek Texel juhot, már többek között Nagy-Britannia, Németország és Belgium is büszkélkedhet vele. A holland Texel még kicsinek számított, más országokban azonban növesztettek rajta. Az értékét olyan tulajdonságai adják, mint a kitűnő súlygyarapodása, izomzata, húsa, de anyaságban, tejtermelésben, báránynevelésben is élen jár.


A figyelmetekbe ajánljuk