A legkülönbözőbb felszíni képződményeket vizsgálják, valamint a Titan nevű hold légköri és felszíni jellegzetességeit, illetve felszín alatti óceánját kutatják a NASA szakemberei egy több rotoros drón segítségével.


A Dragonfly-nak keresztelt küldetésre 2027-ben kerül majd sor, a COVID-19 miatt egy évvel később a tervezettnél. A Titan földi légkörnél négyszer sűrűbb atmoszférája miatt a NASA egy forgószárnyas, több rotoros űrjárművet küld az égitestre.

A szerkezet ismételt és célzott vizsgálatokat végez majd a felszínen. Több tucat helyet fog megvizsgálni, hogy felmérje a jeges világ környezeti viszonyait és az esetleges múltbéli vagy jelenlegi életkörülmények kémiai nyomait.

A Titan egyébként egy, a korai Földhöz hasonló világ, amelynek részletes vizsgálata elárulhatja nekünk, hogyan jelent meg az élet bolygónkon. Az első körben közel két évre tervezett küldetés során a leszállóegység műszerei olyan felszíni képződményeket vizsgálnak meg, mint a holdon fellelhető organikus dűnék, és olyan becsapódási kráterek, amelyekben az élet kialakulásához szükséges folyékony víz és az összetett szerves molekulák együtt létezhettek több tízezer éven át.

via Csillagászat.hu

Friss

MIT

Olyan arcmaszkot terveznek, ami elpusztítja a koronavírust

A hagyományos arcmaszkok ugyan hatékonynak bizonyultak a koronavírus terjedésének mérséklésében és csökkentik a fertőzés kockázatát, azonban nem nyújt száz százalékos védelmet. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói azonban egy lépéssel többet szeretne: olyan maszkot, ami inaktiválja a vírusokat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk