Bár a legtöbben manipulált, robotszerű hangként ismerik, az autotune technológia lényege, hogy helyre pakolja a hangokat, amiket éneklés közben vétünk. És egy olajfúráshoz használt technológia az alapja!


Ha az autotune szót halljuk, a legtöbb ember rögtön a mesterségesre torzított hangra gondolt, pedig az csak egy formája a technológia alkalmazásának. A legtöbbször arra használják, hogy az énekesek által elvétett hangokat helyre pakolja, manipulálva a kiénekelt hangokat. Nagyon sok előadó használja, mivel bár a stúdióban feléneklik legjobb tudásuk szerint, ha egy-két apróbb hangjegyet tévednek, villámgyorsan ki lehet igazítani anélkül, hogy újra kéne rögzíteni.

A technológia és az első erre képes szoftver, az Antares Autotune feltalálója, Dr. Andy Hildebrand klasszikus fuvolista. Ugyanakkor egy ideig az Exxon olajcég kutatója volt. Egy nap aztán hallotta egy kollégája feleségét, aki arról beszélt, de jó lenne egy gép, ami megakadályozná, hogy hangjegyet rontson.

Hildebrandnak valóságos heuréka-pillanata volt, ugyanis rájött, hogy ezt meg tudja valósítani, az olajiparban szerzett tapasztalatait segítségül hívva. Az autotune ugyanis ugyanazt a technológiát használja, mint amivel megállapítják, hogy valahol érdemes-e fúrni, találni-e ott majd kőolajat. A reflexiós szeizmológia lényege, hogy szeizmikus hullámok segítségével detektálja a fúrandó dolgokat.

A szeizmikus adatfeldolgozás magában foglalja ugyanis az akusztikus adatok manipulálását a geológiai értelmezés fokozásához szükséges hatások meghatározása és tisztázása céljából. Hildebrand rájött, hogy ugyanezzel az emberek hangját is képes manipulálni, találmányával pedig forradalmasította a zeneipart.

(Forrás: Boing Boing)

A figyelmetekbe ajánljuk