Így készül a sushi
Vimeo / Jonathan Lindgren

Elképesztő videó a sushikészítés titkairól

Maki, azaz tekert sushi. A japán gasztronómia rajongói számára alapfogalom. Ám az apró tekercsek elkészítése több hozzávalót igényel, mint gondolnánk.


Ma már természetes, hogy a világ szinte bármely pontján hódolhatunk a hal, a rizs és az algalevél párosításából készült tekercseknek. Egy jó sushi azonban nem állhat meg pusztán az ételek összetekerése szintjén: a szívvel-lélekkel történő ételkészítés ugyanis a sushialkotások talaján új értelmet nyer.

Tekercselésben a lélek

A jelenleg Londonban élő Jonathan Lindgren, díjnyertes 3D tervező legújabb animációs rövidfilmjében éppen arra világít rá, hogy egy „maki" tálalásáig számtalan lépésre van szükség: ezek közül pedig nem maradhat ki az érzelmi munka sem.

Lindgren a honlapján úgy fogalmaz, hogy a sok éven át tartó mangaolvasás és a japán animék mellett a Kutyák szigete című film is inspirálta őt a bámulatos mesterség animációs bemutatására.

Jonathan Lindgren

Sushi mestermű születőben

A How to make sushi című animációs film mindössze két percben a hal felszeletelésétől indulva, a rizs algán történő eloszlatásán át egészen odáig mutatja be a folyamatot, amikor a néző előtt felsejlik egy sushimester életének valamennyi drámája, kezdve az avokádókés-okozta fájdalommal, sok verejtékes munkával, egészen egy romantikus kapcsolat megszakadásáig. Mindez az áldozat pusztán azért, hogy a tökéletes sushi mestermű a tányérunkra kerülhessen.

Forrás: This Is Colossal

Szerző: Pápai Anita

A figyelmetekbe ajánljuk