Két magyar animációs filmnek van esélye az Oscar-jelöltségre

Mindkét film a 2020-as fesztiválszezonon való eredményeiknek köszönhetik, hogy nevezhetővé váltak a 2021-es Oscar-díjra.


Andrasev Nadja párkapcsolati válsághelyzetet bemutató Szimbiózisának, valamint M. Tóth Géza Matches című munkájának van esélye arra, hogy jelöltséget szerezzenek a 93. Oscar-gálán, az animációs rövidfilmek kategóriájában – derül ki a Dot & Line beszámolójából.

Andrasev filmje közel kéttucatnyi nemzetközi és hazai díjat tudhat magáénak, továbbá száztól is több fesztiválszereplés mellett az Egyesült Államokban megrendezett SXSW zsűrije neki ítélte a legjobb animációs rövidfilm díját. A kategória nyerteseként a film előtt automatikusan megnyílt az Oscar-nevezés lehetősége.

A portál beszámolója arra is emlékeztet minket, hogy nem ez volt Andrasev első Oscar-esélyes filmje: 2017-ben A nyalintás nesze című MOME Anim diplomafilmje a New Orleans-i Filmfesztiválon a legjobb animáció lett, ezzel esélyessé vált az Oscar-díjra, ám shortlistre végül nem jutott.

M. Tóth Géza: Matches

Dot&Line

A 2007-es Maestro után, M. Tóth Géza ismét Oscar-közelbe kerülhet. Matches című kisfilmje pont egy éve nyerte el a 32. Foyle Film Festival legjobb nemzetközi animációs filmjének járó Light In Motion-díját. A 11 perces gyufaanimációban egy kisfiú színes gyufaszálakkal játszik, és miközben az álmairól, félelmeiről és vágyairól mesél, a gyufaszálak megelevenednek. A KEDD animációs stúdióban készült filmet M. Tóth írta és rendezte, zenéjét Alpár Balázs szerezte, operatőre Piros Péter, producere pedig a rendező felesége, M. Tóth Éva volt.

A kisfilmet az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál különdíját, a New York City Short Film Festival, valamint a Fano Nemzetközi Filmfesztivál legjobb animációs filmjének járó díját is.

A 93. Oscar-gálát 2021. április 25-én tartják. A tíz alkotást tartalmazó shortlistet januárban szokták bejelenteni.

A figyelmetekbe ajánljuk