Lenyűgöző úti célok, ahol nemcsak a természeti kincseket és a gyönyörű épületeket, hanem a helyi konyhaművészetet is megcsodálhatjuk? 2024 is ígéretes gasztronómiai kalandokat tartogat számunkra – ilyen desztinációkból mutatunk most négyet.


Zágráb, Horvátország

Fotó: Shutterstock

Zágráb, Horvátország

A magyarok egyik kedvenc nyári üdülőhelye Horvátország, ahol számos lenyűgöző természeti kincset csodálhatunk meg. Déli szomszédjaink azonban gasztronómiában is kifejezetten erősek – kifejezetten igaz ez az ország fővárosára, Zágrábra. Kiemelkedő éttermei közé tartozik a Michelin-csillagos Noel. A belvárosában található hely csúcsminőségű kortárs ételeket szolgál fel, és trendi fine dining hangulatot kínál. Az éttermet korábban Goran Kočiš séf vezette, aki egyben az étterem résztulajdonosa is.

Valetta, Málta

Fotó: Shutterstock

Valetta, Málta

Bár sokan bulifővárosként gondolunk Málta fővárosára, Valetta egy ideje már a gasztronómia irányában is bontogatja a szárnyait. Az UNESCO világörökség részének számító óváros tele van jobbnál jobb éttermekkel, lélegzetelállító szépségének és történelmének köszönhetően pedig könnyedén felveszi a versenyt akár Olaszországgal is. Málta ugyan csak 2020-ban került fel a Michelin Guide térképére, azóta viszont már 6 olyan étterme is lett, amely legalább egy csillaggal rendelkezik. Ezek közül az egyik leghíresebb a Roselli Hotelben található Under Grain.

Isztambul, Törökország

Fotó: Shutterstock

Isztambul, Törökország

Kelet és nyugat találkozása, ahol egyszerre lehet részünk ízletes, gazdag és rendkívül változatos kulináris élvezetekben. Törökország legnagyobb városával kapcsolatban két nevet kell megjegyeznünk: az egyik Fatih Tutak, aki az újhullámos helyi gasztronómia vezetőjeként két csillagot is szerzett éttermének, a Turknak. A másik pedig Maksut Aşkart, aki Neolokal nevet viselő éttermével bebizonyította, hogy a török konyhaművészet lehet egyszerre innovatív, tradicionális és fenntartható.

Milánó, Olaszország

Fotó: Shutterstock

Milánó, Olaszország

Listánkról természetesen nem maradhat le Olaszország sem, bár az egyértelmű városok helyett Milánót „tesszük fel a térképre”. Az észak-olasz város egyébként megérdemelten kerül be Róma és Nápoly mellé, ugyanis – Enrico Bartolini vezetésével – már egy három Michelin-csillagos éttermet is magáénak tudhat. Ezen kívül kihagyhatatlan még a Verso Capitaneo és az Iyo is – utóbbit a japán konyha csúcsként szokták emlegetni.