Görögország nemcsak szebbnél szebb strandjairól vagy gazdag történelmi örökségéről ismert: az ételek szerelmesei is megtalálják a számításukat a mediterrán országban. Az alábbi öt desztinációt elsősorban nekik ajánljuk.
Noha konyhája világszerte ismert és elismert, a legtöbben mégis inkább a gyönyörű tengerpartok és szigetek, no meg a történelmi és kulturális látnivalók miatt veszik az irányt Görögországba. Mi azonban most mégis a gasztronómiára koncentrálunk: a Pause The Moment Tours nevű utazási iroda segítségével olyan görögországi úti célokat válogattunk, amelyek különösen jó éttermekkel kecsegtetik a turistákat.
Athén
A görög konyhával legegyszerűbben az ország fővárosában ismerkedhetünk meg, Athén ugyanis nemcsak az Akropoliszról és a többi ókori emlékről híres, hanem kiváló éttermeiről is. Reggelire együnk finom péksüteményeket, valamint görög joghurtot gyümölcsökkel. Ebédre egy tavernát érdemes választanunk, ahol könnyedebb ebédeket (salátákat, húsokat) fogyaszthatunk. A legfontosabb étkezés viszont alighanem a vacsora, melyet sötétedés után, 10 óra körül szoktak elfogyasztani a helyiek.
Kréta
Ha görögöket kérdezünk arról, hogy az ország mely régiója rendelkezik a legfinomabb konyhával, a többség alighanem Krétát fogja említeni. A legnagyobb görög sziget ugyanis – amellett, hogy gyönyörű és olcsó – jobbnál jobb vendéglátó helyeiről is ismert. Számos fogás alapja a helyben szüretelt olívaolaj, de a krétaiak a sajtféléikre és a mézükre is joggal büszkék. A gasztronómia olyannyira kiemelt szerepet játszik a szigeten, hogy ilyen témájú túrákra is befizethetünk.
Ez is érdekelhet: 3000 éves, de még mindig terem ez az olajfa Kréta szigetén
Párosz
Párosz szigete az Égei-tenger közepén, Görögország és Törökország között félúton található. A földrajzi elhelyezkedés, a szárazföldektől való nagy távolság a sziget gasztronómiáját is meghatározza: a helyiek arra támaszkodnak, amijük van. A halételek például fontos szerepet játszanak a pároszi konyhában, ahogy a helyben termesztett zöldségek és gyümölcsök is. A nagyobb városokban, Naousában és Parikíában egymást érik a minőségi éttermek.
Szantorini
Ha máshonnan nem, képekről biztosan mindenki ismeri Szantorinit. A szigetcsoport azonban nemcsak fehérre meszelt falú, kék tetejű házairól híres, de gasztronómiájáról is. Különösen a tomatokeftedes nevű paradicsomos fogás népszerű. Szantorini viszonylag nagy kiterjedésű, így itt is érdemes lehet vezetett túrákon részt vennünk ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk a helyi konyháról.
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Az egyik legnépszerűbb görög sziget egy aktív vulkán – emlékeztettek a tudósok
Kos
Kos az Égei-tenger keleti részén, Törökország partjaitól nem messze fekszik. Nyáron egymás sarkát tapossák a turisták a szigeten, és nem csak a strandok miatt: Kos borkultúrája messze földön híres volt már az ókorban is. A tematikus túrákon mi is végiglátogathatjuk a legnevesebb borászatokat és természetesen kóstolót is kaphatunk. Ahogy Krétán, úgy Koson is komoly kultúrája van az olívaolajnak és a méznek.