Isztambul, Törökország

Lenyűgöző úti célok, ahol nemcsak a természeti kincseket és a gyönyörű épületeket, hanem a helyi konyhaművészetet is megcsodálhatjuk? 2024 is ígéretes gasztronómiai kalandokat tartogat számunkra – ilyen desztinációkból mutatunk most négyet.



Zágráb, Horvátország

\u200bZ\u00e1gr\u00e1b, Horv\u00e1torsz\u00e1g

Zágráb, Horvátország

Fotó: Shutterstock

A magyarok egyik kedvenc nyári üdülőhelye Horvátország, ahol számos lenyűgöző természeti kincset csodálhatunk meg. Déli szomszédjaink azonban gasztronómiában is kifejezetten erősek – kifejezetten igaz ez az ország fővárosára, Zágrábra. Kiemelkedő éttermei közé tartozik a Michelin-csillagos Noel. A belvárosában található hely csúcsminőségű kortárs ételeket szolgál fel, és trendi fine dining hangulatot kínál. Az éttermet korábban Goran Kočiš séf vezette, aki egyben az étterem résztulajdonosa is.

Valetta, Málta

Valetta, M\u00e1lta

Valetta, Málta

Fotó: Shutterstock

Bár sokan bulifővárosként gondolunk Málta fővárosára, Valetta egy ideje már a gasztronómia irányában is bontogatja a szárnyait. Az UNESCO világörökség részének számító óváros tele van jobbnál jobb éttermekkel, lélegzetelállító szépségének és történelmének köszönhetően pedig könnyedén felveszi a versenyt akár Olaszországgal is. Málta ugyan csak 2020-ban került fel a Michelin Guide térképére, azóta viszont már 6 olyan étterme is lett, amely legalább egy csillaggal rendelkezik. Ezek közül az egyik leghíresebb a Roselli Hotelben található Under Grain.

Isztambul, Törökország

\u200bIsztambul, T\u00f6r\u00f6korsz\u00e1g

Isztambul, Törökország

Fotó: Shutterstock

Kelet és nyugat találkozása, ahol egyszerre lehet részünk ízletes, gazdag és rendkívül változatos kulináris élvezetekben. Törökország legnagyobb városával kapcsolatban két nevet kell megjegyeznünk: az egyik Fatih Tutak, aki az újhullámos helyi gasztronómia vezetőjeként két csillagot is szerzett éttermének, a Turknak. A másik pedig Maksut Aşkart, aki Neolokal nevet viselő éttermével bebizonyította, hogy a török konyhaművészet lehet egyszerre innovatív, tradicionális és fenntartható.

Milánó, Olaszország

\u200bMil\u00e1n\u00f3, Olaszorsz\u00e1g

Milánó, Olaszország

Fotó: Shutterstock

Listánkról természetesen nem maradhat le Olaszország sem, bár az egyértelmű városok helyett Milánót „tesszük fel a térképre”. Az észak-olasz város egyébként megérdemelten kerül be Róma és Nápoly mellé, ugyanis – Enrico Bartolini vezetésével – már egy három Michelin-csillagos éttermet is magáénak tudhat. Ezen kívül kihagyhatatlan még a Verso Capitaneo és az Iyo is – utóbbit a japán konyha csúcsként szokták emlegetni.

A figyelmetekbe ajánljuk