a Mount Everest csúcsa
Fotó: Shutterstock

Ezért nem lehet tojást főzni a Mount Everest csúcsán

Főtt tojást szinte bárhol készíthetünk a bolygón – kivéve a Föld tengerszint feletti legmagasabb pontján. A különös jelenség a termodinamika törvényeiből adódik, írja az IFLScience.


Ha az Everest csúcsán szeretnénk tojást vagy éppen húst főzni, komoly problémákba ütközünk majd a légköri nyomás miatt. Közismert, hogy tengerszinten a víz 100°C-on forr, viszont minél alacsonyabb a légnyomás, annál alacsonyabban lesz a forráspont is.

Általánosságban elmondható, hogy 300 méterenként 1 °C-kal csökken a víz forrásához szükséges hőmérséklet. Ebből adódik, hogy La Rinconadában – amely a világ legmagasabban fekvő állandóan lakott települése –, körülbelül 5052 méteres magasságban a víz 82,8 °C-on forr. Ez még éppen elég hő egy tojás elkészítéséhez, de kávéfőzéshez már kicsit alacsony.

Az Everest csúcsa persze lényegesen magasabban található, mint a perui város. Tengerszint felett 8849 méteren már annyira alacsony a légnyomás, hogy a víz forráspontja 68 °C-ra csökken – ez a hőmérséklet pedig nem elegendő ahhoz, hogy egy tojást teljesen megfőzzünk.

A tojásfehérjében és -sárgájában található különféle fehérjék más-más hőmérsékleten csapódnak ki: a fehérje 80, a sárgája pedig 70 fokon kezd megfőni. A Mount Everest csúcsán, a szabad ég alatt tehát egész egyszerűen nem tudunk elég magas hőmérsékletet teremteni az elkészítéséhez.

Ha a világ legmagasabb pontján találjuk magunkat, és mégis nagyon vágyunk egy főtt tojásra, az egyetlen megoldás, ha nyomásfőzőt, más néven kuktát használunk. Ez az eszköz ugyanis a fedő alatt lévő nyomás növelésével megemeli a forráspontot.


A figyelmetekbe ajánljuk