ufo
Illusztráció
Shutterstock

Az amerikaiak beismerték: több UFO-videót is birtokolnak, de nem mutatják be őket

Nemzetbiztonsági kockázat.

Több felvétel is van az amerikai haditengerészet birtokában, amelyeken azonosítatlan repülő tárgyak láthatóak (UFO-k) – vagy azonosítatlan légi jelenségek (UAP), ahogy az amerikai védelmi minisztérium (DOD) nevezi őket – , de ezeket nem hozzák nyilvánosságra, mert az „ártana a nemzetbiztonságnak" – írta a múlt héten a haditengerészet szóvivője, amiről a ScienceAlert számolt be.

A haditengerészet „beismerése" azért történhetett meg, mert a kormányzati átláthatóságot felügyelő The Black Vault nevű oldal még 2020-ban nyújtott be kérelmet, egy nappal azután, hogy a haditengerészet nyilvánosságra hozott három, a haditengerészet pilótái által készített, mára hírhedtté vált videót, amelyeken csúcstechnológiás repülőgépek látszólag lehetetlen módon mozognak. A haditengerészet sokáig húzta, de az amerikai információszabadságról szóló törvény értelmében választ kellett adniuk.

Több mint két évvel később érkezett a válasz, amiben a kormányzat ugyan megerősítette, hogy további UAP-videók is léteznek, de nemzetbiztonsági okokra hivatkozva elutasították az átadásukra vonatkozó kérelmet.

A válaszlevélből az kiderült, hogy a haditengerészet csak azért tudta feloldani a 2020 áprilisában közzétett három UAP-videó titkosítását, mert a videók már korábban kiszivárogtak, és már „széles körben megvitatták őket a nyilvánosságban".

Az viszont mindenképp érdekes, hogy a válaszában a haditengerészet nem is próbálta meg elrejteni a további videók létezését.

www.youtube.com

Watch the Pentagon's three declassified UFO videos taken by U.S. Navy pilots

Az egyértelmű, hogy az amerikai hadsereg kifejezetten komolyan veszi az azonosítatlan légi jelenségek potenciális veszélyeit.

2022 májusában az amerikai védelmi minisztérium az 1960-as évek óta először tartott nyilvános meghallgatást a témában. Ezen elsősorban egy 2021. júniusi Pentagon-jelentésről volt szó, amelyből kiderült, hogy az amerikai haditengerészet pilótái 2004 óta 144 UAP észlelést jelentettek.

De a minisztérium nemrég azt is bejelentette, hogy szövetségi finanszírozást kap egy új iroda megnyitására, amely kizárólag az amerikai hadsereg, haditengerészet és légierő UFO-észlelésekről szóló jelentéseinek kezelésére összpontosít.