Mától hivatalosan is megérkezett a tavasz − az időszak, amikor hallgatjuk a madarak csivitelését, érezzük a virágok illatát, és a nap melegében süttetjük az arcunkat.

A mai napon majdnem pontosan 12 órán keresztül láthatjuk a Napot az égbolton, hiszen március 20. a tavaszi napéjegyenlőség dátuma. A csillagászati tavasz első hivatalos napja az északi féltekén az újjászületés jele, a nappal és az éjszaka harmonikus egyensúlyának ideje.

Az északi féltekén élők számára ez a hosszabb nappalokat, a virágzást és a zöldellő növényzetet jelenti, míg az Egyenlítőtől délre élők számára azonban ez a nap az ősz közeledtét jelzi: a chileiek, a dél-afrikaiak és az ausztrálok számára ez az az időszak, amikor beköszönt a hűvösebb őszi időjárás.

A napéjegyenlőség kifejezés a latin equinoxium szóból származik, ami „a nappal és az éjszaka egyenlőségét" jelenti.

Ez is érdekelhet: 8 érdekesség a maják (nem) hétköznapi életéből

Miért történik a tavaszi napéjegyenlőség?

A Föld egy képzeletbeli tengely mentén forog, amely az Északi-sarktól a Déli-sarkig tart. Ez a forgás adja a nappalt és az éjszakát. A tengely azonban 23,5 fokban el van dőlve. Így a bolygó egyik féltekéje a Nap körüli keringés felében több napfényt kap, mint a másik. Ez a napfényben mutatkozó eltérés váltja ki az évszakokat. Június végén és december végén a napfordulók idején van a legszélsőségesebb különbség a nappal és az éjszaka között, különösen a sarkok közelében.

A téli napforduló óta az északi féltekén hosszabbak a nappalok, és rövidebbek az éjszakák, és egyre melegebb lesz, ahogy közeledünk a júniusi nyári napforduló felé.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat magyarázata szerint a „majdnem" azonos nappali és éjszakai órák a napfelkelte mérésének összetett módja és a napfény légkörünkben történő megtörése miatt vannak. A valóban egyenlő nappal/éjszaka felosztás valójában néhány nappal a hivatalos tavaszi napéjegyenlőség előtt történik meg, ezt hívják ekviluxusnak.

A napéjegyenlőségek az egyetlen két alkalom az évben, amikor a Nap a bolygón mindenki számára kelet felé kel és nyugat felé nyugszik.

Ha tovább olvasnál: Megfejthették a piramisok elhelyezkedésének titkát

Visual explanation of why the Plane of the Ecliptic is tilted with respect to the Celestial Sphere. Animation was created to teach ...

Plane of the Ecliptic Tilted on Celestial Sphere

Egy másik szórakoztató tény: a nap napéjegyenlőségek idején gyorsabban nyugszik a nap, mint a napfordulók idején − és ez mindkét féltekére igaz. Oka, hogy a lenyugvó nap a lehető legmeredekebb szögben éri el a horizontot a Földhöz képest.

A napforduló idején, amikor a Föld dőlése a legszélsőségesebb, a Nap lassabban nyugszik. Ennek a hatása annál drámaibb, minél távolabb vagyunk az Egyenlítőtől. Ezért van az, hogy az Északi-sarkkörön a nyári napforduló körüli időszakban egyáltalán nem megy le a nap.

Így ünneplik a kultúrák világszerte a napéjegyenlőséget

1. Angliában Stonehenge titokzatos kőépítménye a napfordulók és napéjegyenlőségek kedvelt gyülekezőhelye.

2. Mexikóban a maja Chichén Itzá különleges napéjegyenlőségi helyszín. Az El Castillo néven ismert lenyűgöző piramist úgy állították be, hogy a napéjegyenlőségek idején egy fénykígyó (Kukulcán) alakját kirajzoló árnyék ereszkedjen le a lépcsőkön.

3. A bosznia-hercegovinai Szarajevótól északnyugatra fekvő Zenica városa a tavasz első napján tartja az éves Cimburijada vagy „rántottafesztivált".

4. A Nowruz a perzsa újév, jelentése „új nap". Nem véletlenül esik a tavasz első napjára. Az iráni naptár szoláris naptár, ami azt jelenti, hogy az időt csillagászati megfigyelések alapján a Föld Nap körüli mozgása határozza meg. Így az év első napja mindig a tavaszi napéjegyenlőséggel kezdődik.

5. Kínában a tavaszi napéjegyenlőség idején több ezer éves népszerű szokás, hogy az emberek megpróbálják felállítani a tojást, és ha sikerül, az szerencsét hoz.

6. Japánban a tavaszi napéjegyenlőség napja munkaszüneti nap. Ilyenkor meglátogatják a családi sírokat és családi összejöveteleket tartanak.

Forrás: CNN Travel

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!