Az osso buco klasszikus olasz étel, amelyet fehérborban, paradicsomszószban és zöldségekkel ízesített húslevesben párolt borjúcombból készítenek, amelyet általában sáfrányos rizottóval vagy polentával tálalnak.

Hozzávalók:

  • 30 dkg borjúlábszár
  • 15 g finomliszt
  • 1 db vöröshagyma (kockákra vágva)
  • 15 ml napraforgó olaj
  • 25 g halványító zeller (kockákra vágva)
  • 1 db sárgarépa (kockákra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 125 g paradicsom (darabos)
  • 125 ml fehérbor
  • 125 ml marha alaplé
  • 1 ek citromhéj (reszelt)
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek petrezselyem (apróra vágott)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítése:

A lisztet egy tányérban összekeverjük sóval és borssal. A borjúlábszár-szeleteket mossuk meg, majd miután megtörölgettük, hempergessük meg a lisztben. Óvatosan rázzuk le a felesleges lisztet a húsról. Ezután hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, majd kezdjük el megpirítani rajta a húst. A hagymát, a zellert, a sárgarépát és a fokhagyma felét tegyük szintén a serpenyőbe és pároljuk öt percig.

Ezt követően öntsük fel a darabos paradicsommal, borral valamint a levessel. Adjuk hozzá a babérlevelet és fél evőkanál citromhéjat. Ezután a húst tegyük vissza serpenyőbe, majd lefedve, közepes hőfokon két órán keresztül főzzük.A petrezselymet összekeverjük a megmaradt fokhagymával és citromhéjjal, s ha elkészült megszórjuk vele húst.


(Nosalty)