Egy új tanulmány szerint egy ismeretlen eredetű katasztrófa majdnem elpusztította az őseinket, és egy hajszál választotta el az emberiséget a kihalástól.

A pekingi Kínai Tudományos Akadémia kutatói genomikai bizonyítokot találtak arra vonatkozóan, hogy 900 ezer évvel ezelőtt, eddig ismeretlen okok miatt drasztikusan lecsökkent a szaporodni képest ősemberek – akik akár hónapokig is képesek voltak aludni – aránya. A tragikus eseménysort ismertető vizsgálat eredményeit a Science című folyóiratban ismertették.

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a 100 ezer szaporodni képes egyedből mindössze 1280 maradt fenn. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a szakemberek szerint 117 ezer évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy visszaálljon az egyensúly.

Az őseink mintegy 98,7 százaléka kihalt

– mondta a Nature-nek a tanulmány társszerzője, Haipeng Li populációgenetikus.

Ez is érdekelhet: 500 ezer éves emberi faj nyomaira bukkantak egy lengyel barlangban

Shutterstock

Azt senki nem tudja, hogy ebben az időszakban mi történt pontosan, egy azonban biztos: ebben az időben lezajlott több minijégkorszak is, az aszályok pusztítóak voltak, illetve az éghajlat is rendkívül instabil volt, ezek pedig jó eséllyel közrejátszhattak a tragédiában.

A kutatás ezen a ponton egy érdekes feltételezésre jutott: a tudósok szerint bőven elképzelhető, hogy ennek az evolúciós válsághelyzetnek komoly szerepe volt a Homo sapiensek kialakulásában.

A szakemberek ezt követően arról kezdtek el hosszasan értekezni, hogy a megmaradt minipopuláció miként volt képes túlélni, sőt, egy idő után gyarapodni.

A vizsgálat hangsúlyozta: nem egy lehetetlen küldetésről van szó. Nick Ashton, a British Museum régésze szerint őseink valószínűleg „egy nagyon jó adottságú területet foglaltak el, ahol megfelelő volt a társadalmi kohézió”.

Ashton azt is hozzátette, hogy a stabil környezet, és a megfelelő erőforrások mind hozzásegíthették az ősembereket ahhoz, átvészeljék ezeket a nehéz évezredeket.

A Science vizsgálata 50 különböző populáció 3154 emberének genomikai adatait elemezte, így jutott az előbb leírt következtetésekre.

Fontos megemlíteni, hogy az időbeli távolság miatt nagyon keveset tudunk erről a korszakról, emiatt lehetséges, hogy folyamatosan újabb megdöbbentő dolgok kerülnek nyilvánosságra, nemrégiben például kiderült, hogy az ősemberek sokkal hamarabb kezdhettek el főzni, mint azt eddig gondoltuk.