A Keresztapa (1972)

Nem volt hajlandó betanulni a szövegét Marlon Brando A Keresztapa forgatásakor

Noha mára egyértelműen minden idők egyik legjobb filmjeként tartják számon A Keresztapát, nem volt zökkenőmentes a forgatás. Marlon Brandóval is meggyűlt a stáb baja.


Marlon Brandót minden idők egyik legnépszerűbb színészeként, A Keresztapát pedig a valaha készült egyik legkiválóbb filmjeként tartják számon. Ha azonban azt hinnénk, hogy sima út vezetett a közös sikerig, elég nagyot tévedünk.

Számos tényező hátráltatta a forgatást, köztük Marlon Brando, aki kicsit sem könnyítette meg Francis Ford Coppola rendező dolgát – idézi fel az eseményeket a Collider cikke.

Ez is érdekelhet: Elárverezik Marlon Brando kézzel írt szakító levelét – ez áll benne

Már az sem volt egyértelmű, hogy Brando kapja a Corleone család fejének szerepét. Hiába szerepelt számos nagy sikerű filmben korábban, az amerikai színész karrierje éppen leszálló ágban volt a hetvenes évek elején, így a producerek megpróbálták lebeszélni Coppolát arról, hogy őt válassza.

Ráadásul Brando mindössze 47 éves volt az első film forgatásakor, így jókora munkája volt a sminkeseknek és a világításért felelős szakembereknek abban, hogy hitelesen alakította az idősödő maffiafőnök szerepét.

Check out the official The Godfather (1972) trailer starring Marlon Brando! Let us know what you think in the comments below.

The Godfather (1972) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Volt azonban még egy tényező, ami fejfájást okozott Coppolának és a stáb többi tagjának:

Brando egész egyszerűen nem volt hajlandó megtanulni a szövegét.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 4 filmfolytatás, ami jobban sikerült, mint az eredeti

Szó sincs azonban arról, hogy a színészóriás lusta lett volna. Brando az úgynevezett Sztanyiszlavszkij-módszert tekintette irányadónak alakításaiban, melynek lényege, hogy a színész minél jobban beleélje magát az általa játszott karakterbe. Brando szerint mindezt csak gátolta volna az, hogy előre betanulja sorait, ugyanis a való életben sem vág a nyelvünk mindig, néha keresnünk kell a szavakat.

Brando tehát nem memorizálta a sorait, hanem rejtett szókártyákról olvasta le azokat.

A táblácskákat a szoba legkülönbözőbb pontjaira helyezték el, de olyan is előfordult, hogy a Tom Hagent alakító Robert Duvall mellkasára volt írva a szöveg, ha utóbbi éppen hátat fordított a kamerának.

A többi már történelem: a filmtrilógia igazi klasszikussá vált, Brando karrierje pedig új lendületet vett.