Shutterstock

Hajókat terrorizálnak a kardszárnyú delfinek Európa déli partjainál

Feltehetőleg egy traumatizált kardszárnyú delfin kezdte el megtámadni a hajókat, a viselkedést pedig a társak is elkezdték követni.

Május elején három kardszárnyú delfin egy jachtra támadott, és eltörték annak kormánylapátját a Spanyolország partjainál lévő Gibraltári-szorosban. A beszámolók szerint két kisebb és egy nagyobb egyed támadott a hajóra, jól megfontolt szándékkal: az egyik kisebb kardszárnyú hátulról gyűrte a kormánylapátot, míg a nagyobb többször is hátrált, hogy aztán teljes erővel nekimenjen a hajónak – írja a LiveScience

Werner Schaufelberger, a hajó kapitánya szerint a kisebb kardszárnyú delfinek utánozták nagyobb társuk technikáját, hogy aztán ők is lendülettel csapódjanak neki a hajónak.

A spanyol parti őrség az esetet követően kimentette a legénységet, és Barbate városába vontatta a hajót, de az a kikötő bejáratánál elsüllyedt.

Ráadásul a kardszárnyúak viselkedése nem egyszeri eset volt: két nappal korábban egy hat kardszárnyú delfinből álló csapat támadt rá egy másik, a szorosban hajózó vitorláshajóra. Greg Blackburn, aki a hajó fedélzetén tartózkodott, végignézte, ahogy egyik nőstény anyuka látszólag megtanította borjának, hogyan kell nekirontani a kormánylapátnak.

Egyértelműen valamiféle oktatás, tanítás zajlott

– mondta Blackburn a 9news cikkében.

A vengeful killer whale called Gladis is leading gangs of orcas into battle with yachts around Gibraltar and has already sunk three ...

Killer whales attack yacht off the coast of Morocco

A Marine Mammal Science című folyóiratban 2022 júniusában megjelent tanulmány szerint az ibériai partoknál 2020 májusában kezdődtek, és egyre gyakoribbak a kardszárnyú delfinekkel való agresszív találkozások. Úgy tűnik, hogy a támadások főként vitorlás hajókra irányulnak, és egyértelmű mintát követnek: az állatok a hajó faráról közelítenek, hogy a kormánylapátra támadjanak, majd miután sikeresen megállították a hajót, elveszítik az érdeklődésüket.

Az interakciókról szóló jelentések 2020 óta folyamatosak azokon a helyeken, ahol kardszárnyúak fordulnak elő, ezért viszonylag sok találkozót dokumentáltak már: Alfredo López Fernandez, a fenti tanulmány társszerzője, a portugáliai Aveiro Egyetem biológusa szerint 2020 óta már több mint 500 találkozó történt, ebből pedig három hajó el is süllyedt. A tanulmány becslései szerint a kardszárnyú delfinek százból csak egy hajót érintenek, amelyek áthajóznak egy adott helyen.

Fernandez szerint a hajókkal szembeni agresszió újdonságnak számít: a kutatók úgy vélik, hogy egy traumatikus esemény válthatta ki az egyik orka viselkedésének megváltozását, amelyet a populáció többi tagja elkezdett utánozni.

Az orkák ezt szándékosan csinálják, természetesen nem ismerjük az eredetet vagy a motivációt, de a traumán alapuló védekező viselkedés, mint mindennek az eredete, napról napra erősebbé válik számunkra

– mondta Fernandez.

A kutatók azt gyanítják, hogy White Gladis névre keresztelt nőstény orka kezdte el a folyamatot, és lényegében bosszút akar állni, miután az egyik ütközést feltehetőleg traumatizálta – a viselkedését pedig már más karszárnyúdelfin-populációk is elkezdték másolni.