Mindeddig csak feltételezések voltak ilyen ősi csillagok létezéséről, egy kutatócsoport azonban most bizonyítékokat is talált.


Egy kutatócsoport felfedezhette az univerzum első csillagait a NASA James Webb-űrteleszkópjának segítségével – írja a Live Science.

A csillagászok egy nemrég véget ért kutatás keretében egy távoli galaxist pásztáztak az űrteleszkóp NIRSpec (Near InfraRed Spectograph) és NIRCam (Near Infrared Camera) nevet viselő műszerei segítségével.

Ez is érdekelhet: A Naprendszer jeges holdjai valószínűleg nem alkalmasak az élet kialakulására

A GN-z11 az eddig felfedezett legrégebbi galaxis, mely körülbelül 430 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett. Fénye olyan lassan jut el hozzánk, hogy a tudósok a galaxist még annak ősi állapotában vizsgálhatják. Emiatt, valamint mert az egyik legfényesebb ismert galaxisról van szó, a GN-z11 2016-os felfedezése óta élénken foglalkoztatja a tudományt.

A kutatócsoport két tanulmányban tette közzé eredményeit.

Az első tanulmány bizonyítékot talált a legősibb, úgynevezett III. populációjú csillagok létezésére.

Ilyen ősi égitestek korábban kizárólag elméleti síkon léteztek, mindeddig csak I. és II. populációjú csillagokat ismert a tudomány – a mi Napunk az előbbi kategóriába tartozik.

Just before the Reionization Era... For the first time, the universe lit up with the formation of the very first stars, the Population III ...

Population III Stars | The First Stars in the Universe

Roberto Maiolino, a Cambridge-i Egyetem professzora csapatával együtt nagy mennyiségű ionizált héliumra lett figyelmes a távoli galaxisban, amely feltehetőleg az ősi csillagok keletkezése után maradt vissza.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: A James Webb egy csillagköd belsejébe nyert lenyűgöző bepillantást

A héliumgázt valószínűleg olyan égitestek ionizálhatták, amelyek óriási mértékű ibolyántúli sugárzást képesek kibocsátani: ezek pedig csakis a III. populációjú csillagok lehettek.

Összehasonlításképp:

a mi Napunk tömegét 600 ezerrel, fényességét pedig 20 millióval kéne megszoroznunk ahhoz, hogy akkora energiát kapjunk, amekkorával ilyen mennyiségű héliumgázt ionizálni lehet.

A kutatók második publikált tanulmányukban egy úgynevezett nagyon nagy tömegű fekete lyuk felfedezéséről is beszámolnak, amely szintén az említett galaxisban található. A fekete lyuk tömege több mint kétmilliószorosa a Napénak.