A kutatók egy új és továbbfejlesztett módszert találtak ki a tárgyak lebegtetésére pusztán hanghullámok segítségével.

Mindez az úgynevezett vegyes valóság technológiájának egy újabb lenyűgöző teljesítménye, ami előkészítheti az utat néhány futurisztikus, hologramszerű kijelző számára – írja a Futurism.

A most megosztott videón az látható, hogy a kutatók képesek voltak lebegtetni az egyes polisztirolgyöngyöket és vízrészecskéket egy speciális burkolatban, és három dimenzióban mozgatták őket több száz, rácsszerűen elhelyezett kis hangszóró kimenetének beállításával.

www.youtube.com

Keeping objects levitated: High-speed acoustic holography

Az egyik bemutatóban még egy apró szövetdarabot is képesek voltak a levegőben lebegtetni, amelyre egy ugráló nyulat ábrázoló filmet vetítettek.

A csapat egy végzetes hibát is kiküszöbölt a munkájuk egy korábbi változatával kapcsolatban: a hangszórók számát 256-ra növelték, és egy kifinomult szoftver segítségével beállították az egyes kimeneteket, ami miatt a kutatók képesek voltak a tárgyat az interferencia ellenére is mozgatni.

A korábbi kísérletekben egy akadályozó tárgy a burkolaton belül az egyes hanghullámok céltalan pattogását okozhatta, aminek következtében bármely lebegő tárgy leesett.

A múltban a 3D-s kijelzőinknek vákuumban kellett létezniük, most viszont már közvetlenül a szemünk előtt hozhatunk létre 3D-s tartalmakat

– mondta Diego Martinez Plasencia, a Londoni Egyetem kutatója, a Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

Az egyik kísérletben a csapat képes volt lebegtetni egy vízcseppet egy mozgó vizespohár fölött – egy olyan tárgyat, amely egyébként masszív zavarforrásnak bizonyult volna a tükröződő felülete miatt.

A csapat most egy olyan új rendszer létrehozásában reménykedik, amely nem csak egy interferenciaforrást tesz lehetővé.

Az akusztikus lebegtetés hatalmas lehetőségeket rejt magában a precíziós gyártásban, és a munka megnyitja az utat az ilyen lehetőség megvalósításához

– mondta Sri Subramanian vezető kutató .