Fotó: Anton Nikolov/Unsplash
Halat grilleznél? Michelin-csillagos séfek is így csinálják, te se tedd másképp!
2023-07-04
Fotó: Anton Nikolov/Unsplash
Nem mindig a hal az első dolog, ami eszünkbe jut, ha grillezésről van szó – és ez bizony néha elég nagy baj, kevés finomabb dolog van ugyanis a grillezett halaknál. De vajon mi lehet az elkészítésüknek a titka? Elmondjuk!
Igaz, hogy nem feltétlen a legegyszerűbb a folyamat és óvatosabban kell eljárni, mégis érdemes a halat és a grillezést összekötni. Hiszen nemcsak finom, de a hal egészséges zsiradékait és fehérjéit a szervezetünk is megköszöni.
Szerencsére Josh Carterés Michael Cimarusti vezető séf meg is osztotta a legjobb tippeket a grillezett halakhoz a The Manual cikkében osztottak meg.
Ezt is érdemes elolvasnod: 6 hiba grillezéskor, amit könnyen elkerülhetünk a séfek szerint
Fotó: Colin Czerwinski/Unsplash
Bár a legtöbb hal finom, nem minden fajtája alkalmas grillezésre. A zsírosabb halak, mint a lazac, a tonhal, a makréla és a pisztráng általában jobban megtartják a nedvességtartalmukat, és ezek azok, amelyek kiválóan alkalmasak grillezésre.
Azonban még az olyan soványabb halak, mint a süllő, a húsuk sűrűsége miatt szintén jól grillezhetők. Emellett próbálj meg vastag vágású filét választani, amely jobban bírja a magas hőmérsékletet – tanácsolják a szakértők.
Mielőtt elkezdenéd a grillezést, szükséged lesz a megfelelő grillezési kiegészítőkre. Miután begyújtottad a grillt, súrold át alaposan a rácsokat, hogy a grill tiszta legyen. Nem túl előnyös, ha a régi, megégett ételek ráragadnak a halakra. Szükséged lesz egy hajlékony halspatulára is, hogy a hal alá tudj nyúlni és megfordíthasd.
Tartsd távol magát a fogótól, mert az nagy valószínűséggel megreped és szétmorzsolja a gyönyörű filéjét. A halaktól vagy a recepttől függően jó még, ha van nálad néhány strapabíró fólia.
Ez is hasznos lehet: Salátától a banánig − 7 szokatlan grillétel, amit egyszer ki kell próbálnod
Mielőtt ráteszed a megsütni kívánt húst, győződj meg róla, hogy a grill bőven forró. A megfelelő minimális hőmérséklet a 150 Celsius-fok.
Fotó: Alex Teixeira/Unsplash
A fehérhalat javasolt addig sütni, amíg a hús már nem átlátszó. A tonhalat inkább a nyers oldalon alkalmas megpirítani és felszeletelni. A lazac közepesen átsütve a legjobb, amelynek kívül keménynek kell lennie, a filé közepén pedig enyhén ruganyosnak és rózsaszínűnek.