Az élelmiszerárak (is) drasztikusan nőnek, és úgy tűnik, az év második felére sem lesz érdemi változás. A háztartások többségének a költségvetését az élelmiszerek teszik ki, így jól jöhet néhány spórolási tipp az emelkedő árak mellett, amelyekkel továbbra is rengeteg finom ételt főzhetünk otthon szűkösebb költségvetéssel is.

Ne engedjünk a csábításnak 

A legtöbben beleesünk ebbe a hibába, ha a főzéshez szerezzük be az alapanyagokat. Általában csak megkívánunk egy tábla csokit, majd végül egy tucat további (felesleges) nassolnivalóval távozunk a boltból. Ezek általában olyan rágcsálnivalók, amelyek nemcsak egészségtelenek, de valóban megnövelhetik a teljes élelmiszer-kiadásunkat.

Meglepődnénk, mennyit spórolhatunk, ha csak ezt az egy tippet betartjuk.

Váltsunk házi készítésű szószokra, öntetekre és fűszerekre  

Egyes könnyen elkészíthető élelmiszerek, mint például a salátaöntetek, sokkal többe kerülnek, ha a boltban vásároljuk meg őket. A házi fűszerek és öntetek elkészítésével hosszú távon elég sok pénzt spórolhatunk meg. Rengeteg ilyen könnyű receptet lehet találni az interneten – köztünk nálunk is.

Az olcsóbb hús is lehet finom 

A legtöbb ember nem szereti az olcsóbb húsok zsírosságát. Ha azonban az ételeket alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb sütési idővel vagy grillezve készítjük el, a zsír könnyen beleolvadhat a sültbe, így sokkal ízletesebb és könnyebben fogyasztható lesz.

A kilónként értékesített húsok általában kedvezőbb áron kerülnek forgalomba, mint a csomagolt húsok. Ez a két módszer szinte bármilyen hústípust zsenge, finom (és egészségesebb) étellé varázsolhat.

Mértékletes húsevés 

A húsos ételek sokba is kerülhetnek, ezért érdemes lehet minimalizálni a húsfogyasztást is. Pozitívum, hogy ez még az egészségünknek is jót tehet. Ha nagy húsevők vagyunk, kezdjünk a „húsmentes hétfőkkel". Ha nem kerül hús a heti étrend minden napjára, sokat spórolhatunk.

Alternatívaként kisebb adag húst is ehetünk az étkezések során. A bab vagy a tofu remekül helyettesítheti a húst, mivel fehérjében gazdag, magas energiatartalmú élelmiszerek.

Vásároljunk este 

Sok üzlet mindent megtesz azért, hogy esténként az árak csökkentésével megszabaduljon a romlandó élelmiszerektől. Egyes üzletek jó akciókat tartanak esténként pékárukra, a halra, a húsra és a gyümölcs-zöldségekre is.

Különösen a pékárukról ismert, hogy rövid eltarthatóságuk miatt esténként nagy árengedményeket adnak.

(Forrás)