Shutterstock
Érdemes kerülni a mesterséges édesítőszereket, komoly egészségügyi kockázatuk lehet
2023-03-02
Stanley Hazen orvos-tudós és kollégái a Cleveland Klinika Lerner Kutatóintézetében arra voltak kíváncsiak, hogy találnak-e olyan jeleket, amelyek figyelmeztetik az embereket, hogy a szívroham és a stroke kockázatára.
A választ az édesítőszerként használt szerves vegyületek, különösen az eritritol vérszintjében találták meg; ez a fajta édesítőszer általában az alacsony cukortartalmú, cukormentes és szénhidrátmentes élelmiszerekben használatos.
Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat nem mutatta ki, hogy az eritritol a mesterséges édesítőszerekből származik, vagy hogy közvetlenül ez okozta volna a szív- és érrendszeri problémákat.
Shutterstock
A szerzők szerint viszont a megállapításaik elégségesek ahhoz, hogy további vizsgálatokat indokoljanak a témában.
Eredményeink arra utalnak, hogy további biztonsági vizsgálatokra van szükség, amelyek a mesterséges édesítőszerek hosszú távú hatásait vizsgálják általában, és az eritritolét különösen a szívroham és a stroke kockázatára, különösen a szív- és érrendszeri szempontjából kockázatos betegeknél
– írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.
A mesterséges édesítőszerekről azt gondolják, hogy kémiailag semlegesek, de a tudósok többsége szerint ezek az alacsony kalóriatartalmú vegyületek nem feltétlenül mentesek az egészségügyi következményektől.
A kutatások egyébként azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszerek megzavarhatják a bélrendszerünkben élő mikrobákat, ami súlygyarapodáshoz és cukorbetegséghez vezet, illetve növelheti a rák kialakulásának kockázatát.
Ez is érdekelhet: Szorongást okozhat az egyik legnépszerűbb édesítőszer
Ettől függetlenül folyamatos vita folyik az édesítőszerek biztonságosságáról – részben azért, mert egyes tanulmányok szerint az édesítőszereket fogyasztók körében megnövekedett a krónikus betegségek kockázata. Az új tanulmányban talált összefüggések egyébként már egy másik, együttesen közel 3000 fős, amerikai és dániai kutatásban is megjelent.
Az ehhez hasonló megfigyelésen alapuló vizsgálatok jobban tükrözik az emberek mindennapi étrendjét, de még így is hiányosak lehetnek: a kihívást az jelenti, hogy át kell vizsgálni sok más életmódbeli tényezőt, amelyek szintén nagymértékben befolyásolják a szív egészségét, mint például a fizikai aktivitás – összegzi az eredményeket a ScienceAlert cikke.