üres polcok
Shutterstock

Érdemes lehet betárazni ebből az élelmiszerből, mert hiánycikk lesz, és még drágulni is fog

A gáz drágulása és limitált mennyisége a cukor előállítását is veszélyezteti, mivel az előállítása rendkívül hő- és energiaigényes. A németek megpróbálnak egy energiatakarékosabb módszert, de a következmények más európai országok mellett már hazánkban is érezhetők.


Drága és kevés a gáz, hamarabb kezdődhet a cukorgyártás Németországban

Az energiaárak emelkedése, valamint a szűkös gázkészletek miatt mintegy húsz német cukorgyártó szeptember első felére hozza előre a cukorgyártási időszak kezdetét, amit már idén be is fejeznének – írja a Haszon az agrarheute.com alapján.

A lap szerint a változtatásra azért van szükség, mert a cukorrépa feldolgozása rendkívül hő- és energiaigényes folyamat, így jelentős a gázszükséglete. Az őszi, magasabb nappali hőmérséklet azonban jelentősen csökkentheti a gyártáshoz szükséges gázfelhasználást. Emellett a megszokottnál korábban piacra kerülő cukor mérsékelheti a kontinensen kialakult cukorhiányt.

A gyártásnak azonban még keresztbe tehet, hogy az aszályos időszak késlelteti a cukorrépa betakarítását. A gyártók viszont prémiumot is fizetnének a korai beszállítóiknak, amivel a beérkező áruk torlódását is elkerülnék. Emellett tervezik az alapanyag arányosabb elosztását a feldolgozók között a gyorsabb munka reményében. Továbbá maximalizálni próbálják a gyártáskor keletkezett cukor mennyiségét is.

Itthon sincs sok

Augusztusban a Haszon már írt róla, hogy nem elegendő a magyar cukortermelés a hazai fogyasztás kielégítésére, miután a cukorimportunk visszaesett a kedvezőtlen nemzetközi piaci helyzet, valamint az ársapka miatt.

Az elmúlt években alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők csökkentették a termőterületet. Amíg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát, addig tavaly csak 10 500 hektáron, napjainkban pedig 8600 hektáron.

Shutterstock

A helyzetet itt is súlyosbította az aszály, így az idén egyébként sem számíthatunk jó cukorrépatermésre. Ez azt is jelenti, hogyha kevés lesz a cukorrépa, akkor a cukor ára is megemelkedhet.

De külföldről se tudunk eleget hozni 

Magyarországon nagyjából évi 300 ezer tonna cukor fogy. A hazai termelés azonban 80 ezer tonna volt tavaly, idén pedig 60 ezerre mérséklődhet. Várhatóan a cukorfogyasztás negyedét sem tudja előállítani 2022-ben hazánk cukoripara.

Emellett az egész kontinens cukorhiánnyal küzdött már tavaly is, és előreláthatólag jövőre sem lesz elég belőle. Továbbá Európán kívül is csökken a kínálat, emelkednek az árak, nőnek a szállítási költségek, valamint az ellátási láncok is szakadoznak. Emellett a kilós kristálycukor alacsony hatósági ára sem kedvez a behozatalnak.

Arra a kérdésre, hogy mikor javulhat a helyzet, a szakértők egyelőre nem tudnak választ adni.