egy nő mosolyogva egy pomelót tesz a bevásárlókocsiba, egy férfi unottan nézi
Fotó: Shutterstock

​Jövőre még többet fizethetünk ezekért az élelmiszerekért

A magyar élelmiszeripari vállalkozások költségei elszálltak az idén, melynek természetes velejárója, hogy a termékek ára is nő, a kereslet pedig visszaesik.


Jó hír, hogy jövőre végre megállhat ez a drágulás, de a stagnálás előtt még az első negyedévben számíthatunk egy jelentősebb árnövekedésre.

Az októberi infláció 21,1 százalékos volt Magyarországon, a novemberi adatok most jelentek meg, és sokkoló 22,5 százalékot mutatnak. A csúcson elérhetjük a 25 százalékot is szakértők szerint. Az elmúlt egy évben a háztartási energia (65,9 százalékkal), valamint az élelmiszerek (43,8 százalékkal) árszintje emelkedett a leginkább – írja a Haszon.

Hasonló témában: 4 okos tipp, hogy drasztikusan csökkentsük a bevásárlások költségeit

Bár ismét bevezetésre került két árstop – burgonya és tojás − az egyes termékek árának befagyasztásakor a többi terméken kompenzálhatnak a kereskedők a Portfolio a legfrissebb adatokat tartalmazó cikke szerint.

A Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Giacomo Pedranzini, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ezekhez a megdöbbentő számokhoz hozzájárulhatott az is, hogy az elmúlt években nagyon alacsony volt az élelmiszerek ára.

Pár terméknél 5 százalék az áfa, de a legtöbb esetben 125 forintból 27 az államé. Van, amikor a termelők nevetnek és a feldolgozók sírnak. Van, amikor fordítva. Az akciók kapcsán fontos megemlíteni, hogy sokszor túlzásukba esünk. A normál árak túl magasak, utána akár 40-50 százalékot is engedhetnek az áruházak. De felteszem a kérdést: nem lenne jobb, ha például kisebb akciókkal, de alacsonyabb normál árakkal működne a kereskedelem?

idézi a Kométa igazgatóját az Agrárszektor.

Ha tovább olvasnál: Ezzel az 3 konyhai trükkel sokat csökkenthetünk a kiadásainkon

bev\u00e1s\u00e1rl\u00f3kocsi tele \u00e9lelmiszerrel

Fotó: Shutterstock

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint az alapanyagok ára mindenképpen tetőzni fog hamarosan, reméljük a háború alakulása és az időjárás is kedvezőbben alakul majd jövőre.

Optimizmusra vall, de várhatóan az alapanyagok ára nem emelkedik tovább, sőt, több esetben csökkenésre is lehet számítani. Lehetnek termények, melyek már az első negyedévben is csökkenhetnek, a többi a második félévtől

− mondta.

Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. élelmiszeripari cégvezetője is abban bízik, hogy megáll az árak növekedése. A termékek árai elérték azt a plafont, ami már a fogyasztás csökkenéséhez vezet, ez határozottan meglátszik az értékesítésben. Ám ha az alapanyagárak tetőznek, az még nem jelenti azt, hogy a fogyasztói árak ezt rögtön lekövetik. Szerinte egyébként a drágulásnak van pozitív oldala is: az emberek kevesebbet és tudatosabban vásárolnak, ezáltal csökken az élelmiszer-hulladék. Hozzátette, hogy előbb-utóbb azonban muszáj béreket emelni.

Az év első negyedében azonban még biztosan nem dőlhetünk hátra Ruck János, a Gallicoop Zrt. operatív vezérigazgatója szerint:

Most egy az egyben az látszik, hogy beépül januártól az összes olyan költség, ami idén folyamatosan, egymást követően, hónapról hónapra bekerült a „rendszerbe”. Azt gondolom sajnos, hogy januártól vagy az első negyedévtől nagyon komoly élelmiszer-áremelkedést kell elérnie az egész integrációnak.

Egyelőre azt látni, hogy a vásárlók elkezdtek újra az olcsóbb termékek felé nyúlni, a piac pedig reagált erre. A szakértők egyetértettek abban, hogy tényleg gyorsan le kell reagálni az igényeket, megelőzve, hogy a gyengébb minőségű termékek elárasszák a polcokat.


A figyelmetekbe ajánljuk