Igen persze mindannyian tudjuk, hogy az alkohol részeggé és mámorossá tesz minket, de azt tudod, hogy miért? Vagy hogyan?

Az alkohol elég gyorsan le tud csapni, ha fogalmazhatunk így. Általában 5 percen belül eléri az agyunkat, és már 10 percen belül érezhetjük a hatását.

Amikor az alkohol koncentrációja elkezd növekedni a véráramodban, elkezded jól érezni magad. Boldognak, szociálisabbnak és magabiztosabbnak érezheted magad, és kevésbé gátlásosnak. Ez azért van, mert az alkohol serkenti a dopamin és a szerotonin felszabadulását, amelyeket joggal neveznek a jól érzed magad hormonjaidnak.

Ahogy egyre részegebb leszel, egyre több fizikai tünetet fogsz tapasztalni. Ez azért történik, mert az alkohol lenyomja a központi idegrendszeredet, és megzavarja az agyad kommunikációs pályáit, ami befolyásolja, hogy az agyad hogyan dolgozza fel az információkat.

Ez olyan tüneteket okoz, mint:

  • beszédzavar
  • koordinációs zavarok
  • homályos látás
  • szédülés

Az agyunk alapvetően antidiuretikus hormont (ADH) termel, amely megmondja a veséknek, hogy mennyi vizet kell tartalékolniuk. Az alkohol azonban korlátozza az ADH termelését, ezért amikor az ital elnyomja az ADH-t, a vesék több vizet bocsátanak ki, ezért többször kell pisilnünk.

Az alkohol tartós és töménytelen fogyasztása mérgező az idegsejtekre, sőt azok elhalásához vezethet. A folyamatos alkoholfogyasztás a kisagy sorvadását (az agy zsugorodását) okozhatja. Ez ataxiát, az idegrendszer degeneratív betegségét eredményezi, amely visszafordíthatatlan. Az alkohol az agyon és az idegrendszeren kívüli idegekre is mérgező, ami a kezek és a lábak érzékelésének elvesztését eredményezheti, amit neuropátiának nevezünk.

(Healthline)