Megtalálták az állatok evolúciójának hiányzó láncszemét
Sok fontos kérdésre választ kaptak a tudósok.

Az állatok evolúciójának egy hiányzó láncszemeként azonosítottak Skóciában brit és amerikai kutatók egy egymilliárd éves ősmaradványt.

Az Északnyugati-felföld térségében felfedezett mikrofosszília egy olyan organizmusról árulkodik, amely valahol az egysejtű és többsejtű élőlények között helyezkedett el – írja az MTI a PhysOrg alapján.

„A komplex többsejtűség és az állatok eredetét tekintjük a két legfontosabb eseménynek a földi élet fejlődéstörténetében és a felfedezésünk új fényben világítja meg mindkét folyamatot"

– mondta Charles Wellman, a kutatás egyik vezetője.

Hozzátette, egy olyan primitív, gömbalakú organizmust találtak, amelyet két különböző sejttípus alkot, ami az első lépés egy összetett, többsejtű szervezet felé.

Ehhez fogható pedig eddig nem szerepelt a fosszilis dokumentációban.

Wellman szerint az új fosszília felfedezése azt sugallja, hogy a többsejtű élőlények evolúciója legkevesebb egymilliárd évvel ezelőtt zajlott le, és az állatok evolúciója előtti korai események az édesvizekben, például tavakban mehettek végbe, nem pedig az óceánban.

Az angliai Sheffieldi Egyetem és az amerikai Boston College szakemberei által vezetett kutatócsoport a Current Biology című folyóiratban számolt be a Bicellum Brasierire keresztelt ősmaradványról.

gray and brown monkey sitting on gray stone

gray and brown monkey sitting on gray stone Photo by Jeremy Bishop on Unsplash
A figyelmetekbe ajánljuk