Alice Roosevelt és a kutyája
Library of Congress

Alice Roosevelt: az elnök lázadó lánya, akit kitiltottak a Fehér Házból


Minden családnakvannak olyan tagjaik, akik valamelyik irányban kilógnak a sorból, szembemennek az elvárásokkal, netán szöges ellentétei annak a képnek, amelyet a família kifelé sugároz magából. Alice Rooseveltet sem kellett félteni, lássuk az ő nem mindennapi sztoriját!

Szöveg: Bihari Dániel

A későbbi elnök, Theodore Roosevelt első gyermeke 1884. február 12-én jött világra. Lázadó, független énje már tinédzserkorában megmutatkozott, fittyet hányt a társadalmi normákra, sőt élvezettel hágta át őket. Roosevelt elnökségének kezdetén, 1901-ben Alice 17 éves volt, és bizony hamar a lapok címlapjára került, amint egyedül vagy fiatal férfiak kíséretében autóval száguldozott a főváros utcáin, fogadásokat kötött, netán puszta vudunak nevezte a kereszténységet – semmiben sem követte a kor nőkre szabott normáit. A nép azonban imádta a „bohókás” lányt, Alice hercegnőnek nevezték, rajongói leveleinek kezelésére pedig külön személyt kellett foglalkoztatnia. Két kanállal habzsolta az életet, egyszer 15 hónap alatt több mint 400 vacsorán, 300 partin és 350 magánbálon vett részt. Édesapja nehezen bírt dacos függetlenségével. Egy alkalommal hosszan beszélt neki az elnöki gyermektől elvárt viselkedésről, és mivel épp Alice cigarettázós fotójával voltak tele az újságok, a fejmosás végén elhangzott az atyai dörgedelem: „Az én házamban nincs dohányzás!” Ezután, ha cigizni támadt kedve, Alice egyszerűen felmászott a Fehér Ház tetejére…

Alice Roosevelt \u00e9s kuty\u00e1ja

Library of Congress

Apja elnökségének lejártával szinte azon nyomban kitiltották a Fehér Házból, mivel Alice „búcsúzóul” elásta a kertben az új First Lady, Helen Taft vudubabáját.

Egy ázsiai misszióra tartva 23 kongresszusi képviselő szeme előtt ruhástól beugrott a hajó medencéjébe, esküvői tortáját pedig az egyik díszegyenruhában megjelent katona hirtelenjében megszerzett kardjával vágta fel. Ugyanakkor rendkívül intelligens nő volt, gyilkos humorral, határozott politikai véleménnyel. Véleményét soha nem rejtette véka alá, és ha mondanivalója volt, várni sem szeretett vele: volt, hogy az Ovális irodában, egy találkozó kellős közepén félbeszakította az elnököt.
Apja elnökségének lejártával szinte azon nyomban kitiltották a Fehér Házból, mivel Alice „búcsúzóul” elásta a kertben az új First Lady, Helen Taft vudubabáját. Másodszor pedig 1916-ban a Wilson-kormányzat idején, amiért illetlen viccet sütött el az elnökkel kapcsolatban.

Alice Roosevelt 1980-ban hunyt el, néhány nappal 96. születésnapja után.

A cikk a Hamu és Gyémánt nyári lapszámában jelent meg, ahol többek között VIII. Eduárd brit király, Pauline Bonaparte és Richard James Hart története is olvasható. A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Hamu és Gyémánt

A figyelmetekbe ajánljuk