A bajt keresték és megtalálták –  négy hírhedt csaló a történelemben

A bajt keresték és megtalálták –  négy hírhedt csaló a történelemben

A Tindercsaló és az Az örökösnő álarca mögött című produkciók óriási népszerűségnek örvendenek a Netflixen. A két svindler történetétől hangos a sajtó hetek óta. Lopnak, hazudnak, rossz emberek, de minden lépésükre kíváncsiak vagyunk. Egyszerre lenyűgöző és megbotránkoztató. A történelem pedig telis-tele van önjelölt Robin Hoodokkal, akikről eddig még lehet nem is hallottál.


Perkin Warbeck

ar.m.wikipedia.org

Valószínűleg még sosem hallottál Perkin Warbeckről. A 15. században élő férfi csupán egy apró lábjegyzete a brit történelemnek, annak ellenére, hogy a világ egyik legmerészebb személyazonosság-lopási ügye az ő nevéhez fűződik. Az identitással való visszaélés észrevétele igazi kihívást jelent napjainkan, hiszen a kifinomult csalók már eleve lopott személyazonossággal férnek hozzá a számlákhoz. A középkorban egészen más volt a helyzet...

Warbeck pedig nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a brit trón megszerzését.

Richárd yorki herceg támogatói rábeszélték, hogy vegyen fel új személyazonosságot. Sokáig nem kellett győzködniük, majd fogták és átalakították Warbecket, hogy York hercegévé, a trón valódi várományosává váljon. Az álruhában Warbeck elkezdett erőket gyűjteni, hogy visszavegye a trónt VII. Henriktől, az első Tudor-házi királytól. A csel végül kudarcba fulladt, elfogták, de csak azután, hogy csalárdsága révén 6000 fős hadsereget gyűjtött össze, és számos királyi méltóságnak a támogatását is megszerezte.

Francois és Joseph Blanc

A 19. századi optikai távíró

Wikipedia

Francois és Joseph Blanc testvérek az 1830-as évek bordeaux-i tőzsdéjén kereskedtek. Elsősorban államkötvényekkel, amelyek értékelését nagyban befolyásolták a 600 km-re fekvő főváros, Párizs történései. Abban az időben az utazás ezen a távolságon majdnem egy hétig is eltarthatott. A fivérek pedig úgy gondolták, hogy egy megoldás van a számukra: kijátszani a kereskedőtársakat.

Franciaország korabeli modern technológiájának ékköve az optikai távíró volt, amely egy hatalmas toronyból állt, fából készült jelzőkarokkal, amelyeket úgy lehetett beállítani, hogy az egész országban lehessen üzeneteket küldeni. Az üzeneteket a hálózaton keresztül közvetítéssel továbbították. Francois és Joseph pedig rájött, hogy miképp lehetne feltörni a rendszert. Megvesztegettek egy jelzőtisztet, hogy titkos üzeneteket mondjon el nekik a párizsi tőzsdei változásokról.

Annak ellenére, hogy a testvérek hasznot húztak a bizalmas információkból, megúszták a börtönt, mivel akkoriban Franciaországban nem volt olyan törvény, amely tiltotta volna az ilyen típusú bűncselekményeket.

A Blanc testvérek története pedig rávilágít arra, hogy a csalók folyamatosan új utakat keresnek a jogtalan pénzszerzéshez, tehát sohasem lehetünk biztonságban.

Charles Ponzi

commons.wikimedia.org

A történelem legnagyobb csalásainak listája nem lenne teljes a hírhedt Ponzi-rendszer említése nélkül. Charles Ponzit több mint egy évszázada tartóztatták le, s 1920. augusztus 12-én kapta meg a büntetését. De mit is tett a világ egyik leghírhedtebb csalója?

A Ponzi-rendszer egy szélhámos beruházási művelet, egyfajta piramisjáték (más néven pilótajáték), amelyben a korábbi befektetőket az újonnan érkezett befektetők pénzéből fizetik ki, egészen a rendszer összeomlásáig.

A csalás során Ponzi meggyőzte a befektetőket arról, hogy a nemzetközi postai utalványok megvásárlásával a devizák ingadozó értékén alapuló hozamokat tud elérni. A befektetőknek pedig nem is kellett több, hiszen Ponzi vállalta, hogy 45 napon belül 50%-os, 90 napon belül pedig 100%-os nyereséget biztosít az üzlet.

Természetesen a későbbi befektetéseket valójában arra használta fel, hogy a korábbi befektetőknek tett kötelezettségvállalásokat kifizesse, illetve másokat is bátorított a látszólag csodálatos hozamokkal. Charles Ponzi végül a Boston Globe oknyomozó újságírói munkájának köszönhetően bukott le.

Alves dos Reis

commons.wikimedia.org

Alves dos Reis mindössze 28 éves volt, amikor annyi pénzt nyomtatott magának, hogy gazdasági válságot okozott, amely végül egy nacionalista katonai puccshoz vezetett. Reis szerződést hamisított, amely felhatalmazta őt egy új bankjegykészlet nyomtatására, majd felkereste a korábban a Portugál Bank bankjegyeket nyomtató Waterlow and Sons céget, hogy készítsék el az összes új készpénzt. Mivel a nyomdászok legális, eredeti nyomólemezeket használtak a bankjegyek nyomtatásához, a hamisítványok tökéletesek voltak. 200 ezer bankjegyet nyomtatott, amelyek értéke Portugália teljes GDP-jének majdnem 1%-a volt.

A figyelmetekbe ajánljuk