MÁV bivaly mozdony
Youtube/MÁV

Vasparipák: a mozdony, amivel el lehet menni csajozni

A MÁV lassan kifogy a mozdonyokból, így a Vasparipák sorozata is a vége felé közelít. Úgy tűnik, a végére tartogatták az igazi nagy durranást: a magyar gőzmozdonygyártás leghíresebb sorozatát és a magyar vasúttörténelem legidősebb darabját, a 424-est mutatták be; becenevén, a Bivalyt.

A mozdony egyértelműen a legikonikusabb darab itthon, és legtöbbünknek biztosan a Bivaly jut eszébe, ha gőzmozdonyról van szó. A 424-es sorozat első darabja 97 éve, 1924-ben gurult ki először – a becenevét nem kell sokáig magyarázni.

A mozdonyból rengeteg, 514 darab készült – ebből 365 a MÁV megrendelésére, 149 darabot pedig háborús jóvátételként gyártottunk. Jelenleg két működőképes nosztalgiajárat működik, amelyeken volt mit bütykölni. A MÁV közel két éven keresztül újította őket.

Ma már természetesen jócskán le van maradva a korszerű mozdonyokkal szemben, és a kazánfűtők is fellélegezhetnek, mivel kellett lapátolniuk rendesen. Ettől függetlenül még mindig a legemlékezetesebb sorozatról van szó, amelyet a működő járatok mellett az ország több pontján is ajánlott megtekinteni.

A MÁV az első két videójában a magyar vasúttörténet egyik legkultikusabb dízelmozdonyát, a nyugati Nohabot, illetve a szintén dízelmozdony, ám szovjet Szergejt mutatta be, a harmadikban a mozdonyok láthatatlan igáslovát, az 1983-tól gyártott, 800 kilowattos villamos tolatómozdonyt amelyet a legtöbben csak Szöcskeként ismernek. De a gyerekek egyik kedvencét, az Mk45-öt, ismertebb nevén Bendegúzt is megismerhettük azóta, ahogyan a MÁV gigászát és „mindenesét", a Gigantot és a Csörgőt is. De érdemes Taurus, a TRAXX és a Bzmot sorozatokat is megtekinteni.


A figyelmetekbe ajánljuk