Újabb nagy kedvencet ismerhetünk meg a MÁV jóvoltából.

A MÁV pár hete indította a Vasparipák című sorozatát, ahol a a magyar vasúttörténet ikonikus járműveit mutatják be pár percben. Az első két videóban a magyar vasúttörténet egyik legkultikusabb dízelmozdonyát, a nyugati Nohabot, illetve a szintén dízelmozdony, ám szovjet Szergejt mutatták be, a harmadikban pedig a mozdonyok láthatatlan igáslovát, az 1983-tól gyártott, 800 kilowattos villamos tolatómozdonyt amelyet a legtöbben csak Szöcskeként ismernek.

A most megjelent új részben a gyerekek egyik kedvenc mozdonyát csodálhatjuk meg, az Mk45-öt, ismertebb nevén Bendegúzt. Nem csoda a gyermekek rajongása, hiszen a világon egyedülálló módon a a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot is gyermekek látják el.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 2015-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ leghosszabb gyermekek által működtetett vasútvonala.

A kicsi mozdonynak viszont nagy feladata van, hiszen a 11 km-es szakaszon összesen 238 km szintkülönbséget kell leküzdenie.

A mozdony jövője attól is függ, hogy a jövő generációját is képes lesz elvarázsolni, ahogy teszi azt több évtizede. A videó láttán nem kell félteni Bendegúzt.


Friss

4 fűszer, amik rendkívül egészségek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Wikimedia

Európa egyik leggyakoribb lepkefaja képes akár 14 ezer kilométert is megtenni

A bogáncslepke akár 12-14 ezer kilométert is megtesz Afrika és Európa között kedvező időjárási körülmények esetén. Ez pedig a leghosszabb vándorlási útvonal, amelyet egy rovar megtesz.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 + 1 film, ami bizonyítja, hogy Meryl Streep bármilyen akcentussal képes játszani

Talán nem túlzást azt állítani, hogy Meryll Streep generációjának legnagyobb színésznője, ezt pedig tökéletesen alátámasztja az a tény is, hogy a többszörösen Oscar-díjas művész szinte bármilyen akcentussal képes eljátszani szerepeit. A kételkedőknek mutatunk is gyorsan 4 + 1 példát.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk