Korallok a 3D-s csempékben

Egy ígéretes, új technológiának köszönhetően az erősen pusztulóban lévő korallzátonyok újra erőre kaphatnak.


A korallok a csempékben tudnak gyökerezni

A környezetszennyezés egyik hozadékaként sajnos a korallpopulációk száma az utóbbi években vészesen lecsökkent Kína területén – és általában világszerte is –, ezért a Hong Kong-i Egyetem tengerkutatói és építészei kifejlesztettek egy különleges, terrakotta csempetípust, hogy ezek segítségével vonzó élőhelyet biztosítsanak a koralloknak a növekedéshez.

Az egymáshoz illeszthető hatszögletű lapok egy hatalmas, 430 négyzetméter hosszúságú rácsot képeznek az óceán fenekén. Minden csempe ráncolt felépítésű: ez pedig számos lehetőséget biztosít a koralloknak arra, hogy gyökeret vethessenek. A tudósok úgy gondolják, hogy a porózus anyagból készült kerámiaépítmény maximálisan beválhat majd.

Facebook / The University of Hong Kong International Undergraduate Admissions

Lehetőség a korallzátonyok újjáélesztésére

A csempét ezen a nyáron telepítik majd a víz alatt, és innentől körülbelül két éven keresztül figyelik majd a korallok növekedését, így nemcsak a projekt hatásosságát tudják felmérni, de közben kísérletezésre is lehetőségük lesz.

Ha a szerkezet beválik, hatékony és egyben környezetbarát módszerrel tudják majd újraéleszteni a korallzátonyokat, ez pedig jelentős befolyással lehet a víz alatti élővilágra.

Facebook / The University of Hong Kong International Undergraduate Admissions

Forrás: My Modern Metropolis

A figyelmetekbe ajánljuk