fényképezőgépek

A világ egyik legnagyobb kameragyűjteménye jelenleg egy kis skót faluban porosodik, és alig tud róla valaki.


A néhai Neville "Jim" Matthew a fél életét annak szentelte, hogy a világ különböző pontjairól gyűjtött össze fényképezőgépeket. A férfi a munkájának köszönhetően rengeteget utazott, így szinte a világ összes tájáról beszerezhetett egy-egy kamerát, amit ma egy apró skót faluban, St Monansban tárol özvegye.

A gyűjteményében szerepelnek olyan darabok is, amik ma már több mint százévesek. Ezek közül is a Kodak Brownie, az 1900-as évek első népszerű fényképezőgépe áll a középpontban. A széria összes darabja a kollekció része, de szinte minden gyártmány megtalálható Jim kamerái között.

brownie f\u00e9nyk\u00e9pez\u0151

Instagram/bbcscotnews

Jim 1996 körül kezdte el gyűjteni a gépeket, és onnantól nem hagyott ki egyetlen bolhapiacot sem az útjai során. Özvegye szerint tökéletes időben vágott bele, mivel ekkoriban kezdtek el digitális fényképezőgépre váltani az emberek. A gyűjtemény ma már nagyjából 3000 darabból áll.

Jim azt akarta, hogy minél több emberhez eljussanak a fényképezői, de ahogy öregedett egyre nagyobb teherré vált az állandó kiállítás, és később már csak évente egyszer nyitotta meg saját kis múzeumát. Három évvel a halála után, most özvegye azon dolgozik, hogy hivatalosan is múzeummá nyilvánítsák Jim örökségét, és hogy az év bármelyik napján megtekinthető legyen az egyedülálló gyűjtemény.

További fotók Jim kameráiról a BBC cikkében.

A figyelmetekbe ajánljuk