nárcizmus
A nárcisztikus" kifejezéssel sokat dobálózunk napjainkban. Gyakran használjuk gyűjtőfogalomként a nárcisztikus személyiségzavar (NPD) bármely vonásával rendelkező emberek leírására.


Nagyfokú érzékenység a kritikára

A nárciszmus jellemzően bizonytalansággal és könnyen sérülő önbecsüléssel jár. Ez a rejtett nárcizmusban a kritikára való rendkívüli érzékenységben nyilvánulhat meg. Ez az érzékenység természetesen nem csak az NPD-re jellemző. A legtöbb ember nem szereti a kritikát, még az építő jellegű kritikát sem. De ha odafigyelünk arra, hogy valaki hogyan reagál a valós kritikára, akkor több betekintést nyerhetünk abba, hogy nárcisztikus érzékenységgel állunk-e szemben.

A rejtett nárcizmusban szenvedő emberek esetleg elutasító vagy szarkasztikus megjegyzéseket tesznek, és úgy viselkednek mintha a kritika felett állnának. Belsőleg azonban üresnek, megalázottnak vagy dühösnek érezhetik magukat.

Passzív agresszió

A rejtett nárcizmusban szenvedő emberek azonban gyakran alkalmazzák a passzív-agresszív viselkedést, hogy frusztrációt közvetítsenek vagy felsőbbrendűnek tüntessék fel magukat.

Félénk vagy visszahúzódó természet 

A rejtett nárcizmus erősebben kapcsolódik az introvertáltsághoz, mint a nárcizmus más típusai. Ez pedig a nárcisztikus bizonytalansággal függ össze. Az NPD-ben szenvedő emberek rendkívüli módon félnek attól, hogy hibáikat vagy kudarcaikat mások látják. Legbensőbb kisebbrendűségi érzéseik felfedése szétzúzná felsőbbrendűségük illúzióját. A társas interakciók kerülése így segít csökkenteni a lelepleződés esélyét.

Hajlam a haragtartásra

Az, aki rejtett nárcizmusban szenved, sokáig tarthat haragot. Ha úgy gondolják, hogy valaki igazságtalanul bánt velük, dühösek lehetnek, de abban a pillanatban nem mondanak semmit. Ehelyett inkább várnak egy ideális alkalomra, hogy a másik személyt rossz színben tüntessék fel, vagy valamilyen módon bosszút álljanak. A bosszún pedig fellelhetőek a passzív-agresszív jegyek. Például pletykát indíthatnak, vagy szabotálhatják az illető munkáját.


(healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk