babona

Te hiszel a babonákban? Így alakultak ki a különféle hiedelmek

Félsz a fekete macskától? Ki mered nyitni az esernyőt a házban? És mit gondolsz a 13-as számról? Akár hiszel bennük, akár nem, bizonyára ismersz néhányat ezek közül a hiedelmek közül. De vajon honnan erednek?


Miért hiszünk bennük? Miért van az, hogy világszerte emberek milliói kopognak le dolgokat, szükségünk van kabalára, nem merünk átmenni egy létre alatt vagy éppenséggel csomóba szorul a gyomrunk, ha az út mentén meglátunk egy fekete macskát?

Nos, ezek a hiedelmek egyértelműen szembe mennek a tudományos magyarázattal, így racionális indokokat teljesen felesleges bennük keresni, mégis egy-kettőben majdnem minden ember hisz.

Ezeknek a furcsa babonáknak, furcsa eredet történetük is van. Mivel természetfeletti okokra épülnek, így nem meglepő, de a legtöbb a vallásból eredeztethető. A rettegett tizenhármas számot a bibliai utolsó vacsorához kötik. A szám pedig Júdásra utal, hiszen ő volt az, aki tizenharmadikként ült az asztalhoz. A babona ma is tartja magát: vannak, akik mind a mai napig kerülik, hogy egy tizenhárom fős társasággal üljenek le ebédelni. Ezzel pedig egy globális leigázó hadjárat indult a tizenhármas szám ellen. Sőt, akadnak olyanok is, akik betegesen rettegnek tőle, úgynevezett triszkaidekafóbiában szenvednek. Ezek mellett pedig az sem ritka, hogy emiatt világszerte több száz épületben kihagyják a tizenharmadik szintet.

Ám vannak olyan hiedelmek, amik kevésbé ismert vallási hagyományokból erednek. Például a "lekopogom" jelenség, meglehetősen közismert a mindennapjainkban, mégsem tudjuk miért tesszük. A fán való lekopogás egy ősi indoeurópai vagy még annál is régebbi néphagyományból származik. Ezek az emberek úgy vélték, hogy a fák különféle szellemek otthonai. A fa megérintésével pedig kivívták a benne lévő szellemek áldásait.

Jó pár babonáról úgy vélik, hogy a kereszténység előtti pogány tradíciókból és vallásokból származik, de természetesen nem minden hiedelem ehhez köthető. Rengeteg babona furcsa egybeesések és szerencsétlen történésék által kreált szokások, amiknek semmi valóság alapja nincs. Ám vannak kivételek, ugyanis léteznek olyanok, amelyek fontos történelmi háttérrel rendelkeznek.

Ilyen például a következő babona is. Dohányzó emberek lehet ismerik, hogy egy gyufával – manapság öngyújtóval – nem szabad három cigarettát meggyújtani. Ugyanis a háborúban harcoló katonák olykor a fedezékükben elszívtak egy-két cigit, de arra figyelniük kellett, hogy ne túl sokáig égjen a gyufa, hiszen így az ellenség könnyen észrevehette volna őket. Ma már az embereknek nem kell tartaniuk a mesterlövészektől, a babona mégis tovább él.

Sok esetben az emberek a szokások miatt tartják magukat babonásnak, nem azért, mert valóban hisznek benne. Ilyen lehet például egy kisgyerek, aki nem érti miért nem mehet át egy létra alatt, de az anyukája ezt tanította neki, így betartja a kérését. A jövőben pedig annyira megszokja, hogy e szerint fogja élni ő is a felnőtt mindennapjait. Az viszont biztos, hogy szinte minden embernek vannak kisebb berögződései, szertartásai, amit szeret mindig és pontosan betartani.

A figyelmetekbe ajánljuk